No hi ha dubte que el cos humà té una gran capacitat per adaptar-se a les situacions en les que convé posar-se en acció. En aquest sentit, l'estrès no és un problema que hàgim d'evitar sempre, sinó un mecanisme d'adaptació a les exigències de l'entorn.

Les hormones que són segregades pel sistema endocrí i la manera com el nostre cervell interpreta quins són els moments en què ens hem de moure ràpid fan que puguem afrontar situacions estressants amb un bon acompliment.

Portar roba còmoda és important per treure el màxim benefici

Tanmateix, el nostre dia a dia de vegades ens fa carregar amb un excés de responsabilitats i ens inocula unes dosis massa elevades d'ansietat. Per això és útil conèixer algunes tècniques de relaxació per a l'estrès. Vegem quines són les més útils que pots aplicar al teu dia a dia.

Relajación
Relaxació

Quan hem d'utilitzar tècniques de relaxació?

El primer que hem de tenir en compte a l'hora de plantejar-nos introduir tècniques de relaxació en les nostres vides és que, diferència de l'ús de psicofàrmacs, els exercicis de relaxació no tenen efectes secundaris. El seu poder i la seva eficàcia per combatre l'ansietat es basen en l'autoregulació, és a dir, la possibilitat de realitzar accions mitjançant les quals modifiquem la manera en què són segregades les substàncies químiques que genera el nostre cos de manera natural.

Per tant, les tècniques de relaxació són una manera intel·ligent d'aprofitar en el nostre benefici les mecàniques que regeixen el cos humà, en comptes de "fer trampes" introduint en ell substàncies en forma d'injeccions o pastilles. Així, l'únic cost d'utilitzar exercicis de relaxació és una mica de temps i un esforç mínim. Recorda que és convenient realitzar-les en llocs tranquils i apartats i hauries de portar roba còmoda mentre segueixes aquests exercicis. Alguns dels que pots fer són aquests:

1. Exercici de la relaxació ràpida

Aquesta tècnica de relaxació és extremadament senzilla i està pensada perquè la utilitzis diverses vegades al dia. Consisteix, bàsicament, que cada vegada que vegis un objecte de la teva elecció, com un gerro de flors de la teva sala d'estar o una figura decorativa, realitzis tres o quatre respiracions profundes seguides mentre notes com es relaxen tots els teus músculs.

Encara que aquest exercici sigui molt curt, convé que durant el procés centris la teva atenció en la respiració i no et distreguis. També pots imaginar una imatge relaxant (com una platja solitària o un arbre en un jardí) mentre ho fas.

2.. Escaneig corporal

L'escaneig corporal implica buscar un lloc tranquil i sense sorolls, asseure't o tombar-te i, tal com indica el nom d'aquesta tècnica de relaxació, tancar els ulls i imaginar que la nostra consciència és una espècie d'escàner que repassa el nostre cos, de dalt a baix o de baix cap a dalt. És a dir, que has d'anar centrant la teva atenció a les parts del cos que queden en una línia perpendicular a la teva columna vertebral, fent que aquesta es desplaci sempre en la mateixa direcció, i prenent plena consciència de les sensacions que t'arriben d'aquestes zones que queden a la mateixa altura.