El govern de Barcelona ha paralitzat la remunicipalització del servei funerari a la capital catalana. L'executiu liderat per l'alcalde accidental, Gerardo Pisarello, ha pres aquesta decisió després de constatar que no comptava amb els suports necessaris per aprovar-ho en el ple municipal d'aquest matí.

El govern municipal pretenia aprovar en el ple d'aquest divendres la iniciativa que permetia la creació d'un nou servei funerari públic, dins de l'empresa Cementiris de Barcelona, després d'un període d'al·legacions. A més, Pisarello volia procedir a la venda de les accions de l'Ajuntament en l'empresa Serveis Funeraris de Barcelona, amb una majoria del capital privat i on l'administració municipal disposa del 15% de l'accionariat.

Els plans de l'executiu s'han truncat en veure les posicions dels altres grups, per la qual cosa abans que comencés el ple s'ha pres la decisió de retirar la proposició.

El passat 14 de desembre, la iniciativa es va portar a la comissió de presidència, en què va comptar amb el suport del govern -BComú i PSC-, juntament amb ERC i la CUP; mentre que el grup Demòcrata (PDeCAT, Unió), Ciutadans, PP i Demòcrates es van abstenir. Una vegada superat aquest tràmit, avui es portava al ple per a la seva aprovació definitiva.

La funerària municipal

El servei funerari que pretén crear l'executiu pretén abaixar el preu de les tarifes per aquest tipus de serveis, que actualment s'acosten -segons el govern municipal- als 6.400 euros. El cost mitjà que estima l'executiu és d'entre 2.400 i 4.700 euros.

El govern va explicar en la presentació del projecte que el futur tanatori municipal estaria ubicat al cementiri de Montjuïc i que comptaria amb sis sales, quatre de l'empresa Cementiris de Barcelona i les dues restants per altres operadors de la capital catalana.

"El govern pateix una altra derrota"

El portaveu del grup municipal Demòcrata, que integra el PDeCAT i Unió, Joaquim Forn, ha assegurat que després de no obtenir els suports necessaris, el govern municipal ha patit "una altra derrota producte del seu superbia". Forn ha afegit, visiblement molest, que l'executiu s'ha mostrat incapaç d'arribar a consensos i generar una majoria suficient per impulsar el projecte.

Malgrat tot, des del grup Demòcrata consideren que existeix un consens per canviar la situació dels serveis funeraris a la capital catalana. "Hi ha alternatives que s'han posat sobre la taula, com la recuperació de concessions. Demanem d'asseure'ns", ha demanat el regidor portaveu, que ha estès la mà al govern municipal.

Crítiques al sector privat

No obstant això, des del sector privat consideren que aquestes xifres no es corresponen a la realitat. El director general de l'empresa de serveis funeraris Áltima, Josep Ventura, en una entrevista a El Nacional, va assegurar que els preus de la funerària que dirigeix ​​són molt més baixos que el que indica el Govern: "Es parla d'un preu d'entre 4.500 i 6.500 euros i Áltima aporta un informe on queda detallat que el nostre preu mitjà sense IVA és de 2.635 euros i amb IVA, 3.164 euros", va explicar a aquest diari.

És més, Ventura va denunciar que si finalment es crea l'empresa municipal, aquesta tindria "un avantatge competitiu" respecte a la resta d'operadors. "Es beneficia d'una estructura, uns serveis i unes directrius en funcionament", justificava el director general.

Coincidint amb la paralització de la funerària municipal, Ventura ha estès la mà a l'Ajuntament per establir "un diàleg  amb la voluntat d’incrementar la competència en benefici del ciutadà”.