El candidat de Trias per Barcelona, Xavier Trias, ha exposat aquest dimecres a l'assemblea de Junts a la Federació de Barcelona la seva proposta de llista per a les eleccions municipals 2023. A més de les incorporacions dels exconsellers Victòria Alsina, Damià Calvet i Ramon Tremosa, destaca el fitxatge de Josep Rius, vicepresident i portaveu de Junts per Catalunya. El també diputat al Parlament de Catalunya serà el número 7 de la llista de Xavier Trias, tal com ha pogut saber ElNacional.cat, a falta que la proposta sigui ratificada. Paral·lelament, l'acord que l'alcaldable ha assolit amb el PDeCAT, Demòcrates i Moviment d'Esquerres (MES) inclou que les tres formacions formin part de la candidatura. El partit liderat per David Bonvehí tindrà un dels principals llocs de sortida, el número 6. En aquesta línia, qui més opcions té d'ocupar aquesta posició és l'exconsellera Joana Ortega, actualment secretària general de l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Per la seva banda, Demòcrates ocuparà la posició número 9. Aquesta proposta, que ha explicat Xavier Trias aquest dimecres a Gràcia, ha de ser validada per la militància de Junts a Barcelona i serà sotmesa a votació telemàtica durant aquest dijous.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

En una entrevista a aquest diari a finals de gener, Josep Rius havia descartat integrar-se a la candidatura de Trias per Barcelona, tot i que va puntualitzar que "tots els que som afiliats del partit estem a disposició del que cregui que és millor la formació". El vicepresident de Junts per Catalunya també va insistir en el fet que Trias tenia "total llibertat" per elaborar la llista, que estava "molt content" sent diputat i portaveu del partit, però assenyalava que la formació podia comptar amb ell "per mirar que hi hagi la millor candidatura, sempre en qualsevol contesa electoral per treure el millor resultat possible". De fet, durant l'etapa que Xavier Trias va ser alcalde de Barcelona entre el 2011 i 2015, Rius va formar part del seu equip com a cap de gabinet del qui era el seu número 2, Quim Forn. A més, Josep Rius va ser responsable de gabinet del president Carles Puigdemont i, des d'aleshores, és considerat com una persona molt propera al també eurodiputat. Ocupant el número 7 de la llista, l'actual vicepresident del partit tindria força opcions de ser regidor i fonts properes a l'equip de Trias qüestionen que pugui seguir com a portaveu si resulta elegit. Ara bé, fonts de l'entorn de Rius diuen que també mantindria aquesta responsabilitat.

La llista completa de Trias per Barcelona

A les primeres posicions de la llista de Trias per Barcelona, hi haurà Neus Munté (que serà la número 2) i Jordi Martí Galbis (com a número 3). La quarta i cinquena plaça són per a dos exconsellers, Victòria Alsina i Damià Calvet, respectivament. En el sisè lloc, hi haurà una persona del PDeCAT, que pot ser Joana Ortega (exvicepresidenta dels governs d'Artur Mas). Ortega, provinent d'Unió Democràtica, va ser condemnada i inhabilitada a un any i nou mesos el 2017 per un delicte de desobediència per l'organització del 9-N. Aquesta inhabilitació, no obstant això, ja està complida. L'actual secretària general de l'ACM ja té experiència a l'ajuntament de Barcelona, donat que va ser-ne regidora entre el 1996 i 2007. L'última vegada que es va presentar a les eleccions va ser a les del Parlament del 14 de febrer de 2021, i ho va fer com a número 2 de la candidatura del PDeCAT per la demarcació barcelonina.

En la vuitena posició, va Joan Rodríguez, coordinador de la federació de Junts a Barcelona ciutat i que es va estrenar com a regidor el juny de 2022 després de la renúncia d'Elsa Artadi. Respecte a la novena posició, que correspon a Demòcrates, el nom que sona amb més força és el d'Assumpció Laïlla, actual diputada al Parlament. Tanca el 'top 10' Ramon Tremosa, exconseller d'Empresa i Coneixement del Govern de Quim Torra. D'altra banda, l'actual regidora Francina Vila ocuparà el lloc número 11. Els noms que van darrere de Vila són Carme Lleó (consellera municipal del districte de Gràcia), Arnau Vives (militant de la JNC i conseller municipal d'Horta-Guinardó) i el 14 és per al segon membre del PDeCAT. En els llocs 15 i 16, hi ha Georgina Lázaro i Biel Figueras, en tant que la posició 17 correspon a Moviment d'Esquerres. En el transcurs de la presentació de la llista, Xavier Trias ha revelat que disposen d'una enquesta que els atorga la victòria amb 13-14 regidors i ha reivindicat que és una llista "molt potent, per guanyar i per governar". D'aquesta manera, la llista completa queda de la següent manera:

 1. Xavier Trias
 2. Neus Munté
 3. Jordi Martí Galbis
 4. Victòria Alsina
 5. Damià Calvet
 6. Membre del PDeCAT
 7. Josep Rius
 8. Joan Rodríguez
 9. Membre de Demòcrates
 10. Ramon Tremosa
 11. Francina Vila
 12. Carme Lleó (consellera municipal del districte de Gràcia)
 13. Arnau Vives (conseller municipal d'Horta-Guinardó)
 14. Membre del PDeCAT
 15. Georgina Lázaro (consellera municipal de Sants-Montjuïc)
 16. Biel Figueras (conseller municipal a l'Eixample)
 17. Membre de Moviment d'Esquerres
 18. Pol Lliró (conseller municipal a Sarrià-Sant Gervasi)
 19. Ximena Gadea (consellera municipal a Sant Andreu)
 20. Cristina Montané (Les Corts)
 21. Alfons Molons (conseller municipal a Ciutat Vella)
 22. Maria Arenillas (consellera municipal a Sant Martí)
 23. Membre del PDeCAT
 24. Lorena Checa (presidenta de Junts al districte de Nou Barris)
 25. Assumpció González (àmbit Gent Gran)
 26. Albert Cerrillo (conseller municipal a l'Eixample)
 27. Núria-Anna Salas (presidenta de Junts al districte de Sant Andreu)
 28. Membre del PDeCAT
 29. Ricard Valentí (activista pels drets del poble gitano)
 30. Montse Cantín (consellera municipal de Sarrià-Sant Gervasi)
 31. Fernando Gómez Carvajal (conseller municipal de Sant Martí)
 32. Lina Huélamo (presidenta de Junts al districte d'Horta-Guinardó)
 33. Membre de Moviment d'Esquerres
 34. Membre del PDeCAT
 35. Carme Cánovas (consellera municipal a Horta-Guinardó)
 36. Paula Moyano (Les Corts)
 37. Membre del PDeCAT
 38. Rat Gasol (Sarrià-Sant Gervasi)
 39. Membre del PDeCAT
 40. Jofre Mont (conseller municipal de Sants-Montjuïc)
 41. Pilar Calvo (diputada de Junts al Congrés)

De suplents, hi haurà tres: Laia Domènech (presidenta de l'àmbit TIC de Junts), Lali Biosca (Gràcia) i Aleix Ràmia (Sant Martí).

Malestar al sector de Laura Borràs

La proposta de llista de l'alcaldable a Barcelona ha generat recels en el sector més proper a la presidenta de Junts, Laura Borràs, que consideren que aquesta no inclou prou representació d'ells. De fet, els noms que encapçalen aquesta candidatura s'aproximen més al sector pragmàtic de la formació i no comparteixen les tesis dels borrassistes. Tampoc ha convençut entre els afins a Borràs la inclusió d'un membre del PDeCAT en una posició tan alta. A la reunió d'aquest dimecres, hi ha hagut prop de 25 intervencions, de les quals set han inclòs alguna "crítica moderada". La resta, expliquen fonts, han anat totalment en sintonia amb la proposta del candidat.