Barcelona no acollirà l’acte central del Dia de les Forces Armades de l’any 2025 ni, aparentment, durant els anys següents, un cop l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, ha rebutjat un prec del grup municipal de Vox en aquest sentit. En el marc del plenari municipal, el líder del partit d’ultradreta, Gonzalo de Oro Pulido, ha fet la petició tot assegurant que aquesta celebració és una “jornada de trobada en civils i militars” que fa vint-i-quatre anys que no se celebra a la capital catalana. “Creiem que ja es podria tornar a fer”, ha apuntat De Oro Pulido que ha reclamat una suposada vinculació històrica dels catalans amb els exercits espanyols.

De fet, per al cap de files de Vox a l’Ajuntament, aquesta vinculació de Catalunya amb els exèrcits espanyols se substancia en fets com la “participació de milers de catalans a la Guerra de la Independència [segons la denominació espanyola de la Guerra del Francès], la Guerra de Cuba o les guerres del Marroc”, és a dir, en al·lusió clara a guerres de rerefons nacionalista espanyol i colonialista i eludint cap referència a la intervenció militar espanyola contra els catalans en altres guerres, com la Guerra dels Segadors, la Guerra de Successió o la Guerra Civil. Així mateix, Vox ha al·ludit a personalitats catalanes amb un valor militar a parer seu com el general Prim, Agustina d’Aragó, Gaspar de Portolà i Lluís de Requesens.

En el torn de resposta, l’alcalde Collboni s’ha limitat a apuntar que “no tenim previst fer la petició”, raó per la qual ha rebutjat el prec, això sí, recordant que l’Ajuntament de Barcelona manté “una relació correcta amb les forces armades i amb l’Inspector General de l’Exèrcit, que és la màxima autoritat militar a Catalunya”, alhora que ha reivindicat el paper de la Unitat Militar d’Emergències (UME) en l’extinció d’incendis i la recepció recent al Regiment Barcelona 63 de l’Exèrcit que va marxar a principis d’abril en missió de pau al Líban com a cascos blaus.

Rebuig d'un altre prec espanyolista

En el mateix plenari, el govern municipal també ha rebutjat una altra proposta de caràcter espanyolista per part de Vox, la de crear una comissió educativa municipal per vetllar pel compliment de la sentència del TSJC que va establir l'obligatorietat per als centres educatius de Catalunya d'impartir en castellà, almenys, el 25% de les classes i crear una oficina d'atenció a les famílies i els veïns de Barcelona que considerin que s'han soscavat els seus drets en aquest aspecte. El regidor Lluís Rabell ha recordat que l’educació no és competència de l’Ajuntament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!