El comitè d'empresa d'Autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha convocat vaga durant les festes de la Mercè per forçar l'empresa en la negociació del conveni col·lectiu, després d'acusar la direcció d'"estar de vacances" i no haver convocat a l'agost cap reunió amb el comitè. Segons han denunciat aquest divendres els sindicats convocants -CGT, SIT, ACTUB, CCOO i UGT-, la taula que negocia des de fa mesos el nou conveni col·lectiu d'autobusos de TMB no ha avançat i per això han decidit pressionar l'empresa amb la convocatòria d'una vaga de 24 hores pel 22 de setembre i, des del dia 23 al 30 de setembre, vaga de dues hores per torn.

🚌 Serveis mínims per la vaga d'autobusos a Barcelona

El comitè va registrar la convocatòria de vaga al Departament de Treball el passat 3 d'agost "amb la intenció de tenir el suficient temps per provocar una veritable negociació que pogués acabar en un acord de conveni abans de l'inici dels dies de vaga convocats", han assenyalat els sindicats. El comitè d'empresa ha assegurat que des que van entrar la petició de vaga en el registre de la Generalitat, la direcció de TMB "no ha fet cap esforç de negociació, posant com a excusa que estem en període de vacances". Els sindicats dels treballadors dels autobusos municipals han denunciat que "aquesta actitud de la direcció de TMB demostra una falta de respecte absolut, no només a la plantilla d'autobusos, sinó també a tota la ciutadania de Barcelona que pot patir les conseqüències d'una vaga simplement perquè la direcció de TMB està de vacances". Fonts de TMB han eludit de moment oferir el seu posicionament sobre la convocatòria de vaga.

L'última vaga de TMB

L’última vaga dels treballadors dels autobusos de Barcelona va ser desconvocada just tres dies abans. Havia de tenir lloc entre el 28 de febrer i el 3 de març, tot coincidint amb la celebració del Mobile World Congress, però va ser anul·lada un cop els representants dels treballadors van arribar a un acord "favorable per a la plantilla". Entre els consensos assolits entre les diverses parts en aquell moment s'incloïa l’actualització del concepte salarial Complement de Lloc de Treball a les taules retributives a la nòmina del febrer de 2022.

Autobusos menys contaminants

TMB ha renovat recentment la seva flota amb 98 autobusos per reduir les emissions contaminants. Segons l'empresa, el canvi suposarà una reducció del 95% de les emissions d’òxid de nitrogen, d'un 97% de partícules contaminants i d'un 12% menys de tones de CO2 l’any, respecte als vehicles que hi havia fins ara en funcionament. La substitució d’aquests autobusos forma part de les polítiques establertes al Pla Estratègic 2025 de TMB que contempla l’adquisició de vehicles més sostenibles per minimitzar l’impacte del transport de bus en el medi ambient.