La vaga d'autobusos durant la festa de la Mercè continua en peu després, que el passat dimarts la mediació entre els Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i els treballadors acabés sense cap mena d'acord. De manera que es va decidir tirar endavant amb la convocatòria i les protestes començaran el pròxim dijous 22 de setembre amb una aturada de 24 hores i continuarà amb aturades parcials entre el 23 i el 30 de setembre, de dues hores per torn. S'espera que hi hagi afectacions en la circulació, les quals estaran condicionades pels serveis mínims que ha decretat el Departament de Treball. 

🚌 Vaga d'autobusos a Barcelona per la Mercè 2022
 

Els serveis mínims que s'imposen durant les jornades de vaga dels autobusos de TMB són els següents: 

 • Aturada de 24 hores del 22 de setembre
  • De 6.30 a 9.30 hores i de 16 a 20 hores serveis mínims del 40%, la resta del dia 20%.
  • El servei de "Bus de barri” funcionarà amb un únic vehicle per línia.
  Aturades parcials els dies 23, 27, 28 i 30 de setembre
  • De 10.00 a 12.00 hores i de 21.00 a 23.00 hores, serveis mínims del 20%. La resta del dia el servei serà l'habitual.
 • Aturades parcials els dies 24, 25 i 26 de setembre (festes de la Mercè) 
  • De 10.00 a 12.00 hores i de 21.00 a 23.00 hores, serveis mínims del 33%. La resta del dia el servei serà l'habitual.

Empresa i Treball ha defensat els percentatges triats recordant que el 24 de setembre és la festivitat de la Mercè que coincideix en cap de setmana amb tres dies festius en els quals hi ha programades activitats "que comporten una gran mobilitat ciutadana i és per això que malgrat que hi hagi altres mitjans de transport públic alternatius cal assegurar una mobilitat consistent en un percentatge superior al servei habitual". La conselleria afegeix que s’ha de mantenir el "servei indispensable per atendre la infraestructura imprescindible per al funcionament dels serveis mínims indicats".

Una mediació sense acord 

L'intent de mediació entre TMB i els treballadors de la xarxa d'autobusos va acabar el passat dimarts sense acord. Després que l'empresa i els sindicats es reunissin la convocatòria s'ha mantingut. Des de la UGT es va denunciar la manca de propostes amb les quals s'havia presentat a la negociació TMB, a qui, entre d'altres, demanen un increment salarial lligat a l'IPC. "Atesa l'actitud numantina de TMB, des del Comitè de Vaga s'ha decidit mantenir la convocatòria de vaga", ha sentenciat el sindicat. 

Segons ha informat CCOO, el primer dia de vaga serà aprofitat per fer una Assemblea General a les 12 h a les Cotxeres de Sants perquè la plantilla decideixi els nous passos que s’han de donar per aconseguir els objectius. El mateix sindicat ha insistit que tota la plantilla d’autobusos de Barcelona lamenta els perjudicis que puguin ocasionar als usuaris i usuàries, a la vegada que els demanen la seva comprensió, perquè el comitè d’empresa creu fermament que cap treballador ha de perdre el poder adquisitiu del seu salari.

Per altra banda, TMB va afirmar que els treballadors "no han volgut escoltar" les propostes de l'operador i van lamentar que les representants sindicals hagin "tancat la porta al diàleg, sense valorar les propostes de la companyia i reiterant les seves demandes maximalistes". La companyia afirma que aquestes demandes "suposen una vulneració de la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat", que estableix un increment salarial màxim per a empreses públiques del 2% aquest any.