El 100% de la xarxa de Metro i autobús de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), comptarà amb càmeres de videovigilància el 2025 en el marc del Pla de prevenció, detecció i intervenció de la LGTBIfòbia, segons que ha explicat aquest dimarts la presidenta de TMB, Laia Bonet, juntament amb l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH), entitat que ha registrat vuit incidències relacionades amb LGTBIfòbia al transport públic. L’anunci s’ha fet en el marc de la lectura del manifest pel Dia de l’Orgull LGTBI en un acte al vestíbul de la parada de metro d’Universitat. Des de TMB s’ha reivindicat el pla contra la LGTBIfòbia alhora que s’ha expressat “la condemna més enèrgica de TMB" davant les agressions o discriminacions per motius d’identitat, expressió de gènere o d’orientació sexual, segons declaracions recollides per Europa Press.

En aquest sentit, la presidenta de TMB ha recordat els cinc eixos d’actuació del pla: generar espais segurs i acollidors amb videovigilància i il·luminació led, la formació de la plantilla, les accions de conscienciació, tallers educatius i millora dels protocols de seguretat. Per la seva banda, el president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, ha defensat que el transport públic sigui un espai "amable" i ha apostat per la formació específica pel personal que hi treballa. També ha demanat un protocol d’actuació davant episodis de violència. De fet, l’OCH ha advertit que els "discursos d’odi s’han eixamplat, des de diferents arestes polítiques i socials que han generat legitimitat per exercir pràctiques discriminatòries”, i han insistit que els drets no es debaten, s’exerceixen.

A més, l’observatori ha celebrat els “avenços" com el protocol de prevenció i intervenció de la LGTBIfòbia a les xarxes de transport de TMB, elaborat amb col·laboració del mateix OCH. Pel que fa al manifest, també ha reivindicat la feina amb les institucions per prevenir les violències, saber detectar-les i “establir les vies de reparació de la dignitat de les persones" agredides i discriminades.

Penó de l’Arc de Sant Martí a l’ajuntament

En paral·lel a aquests plans anunciats per TMB i també en el marc de la celebració del Dia de l'Orgull LGTBI aquest 28-J, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha desplegat el penó de l’Arc de Sant Martí al balcó de la façana principal de la Casa Gran. "Som qui som, som afortunadament diverses, és una fortalesa de la nostra ciutat", ha dit Colau, que ha remarcat que Barcelona és "orgullosament diversa" i ha enviat un missatge de suport a les persones que poden ser discriminades o tenir por "per ser com són i estimar a qui estimen". "Volem que a Barcelona no es pateixi per ser qui és", ha sentenciat.