La vaga d'autobusos de Barcelona continua endavant. Després de les aturades parcials convocades per la Mercè 2022 entre els dies 22 i 30 de setembre, la vaga d'autobusos de Barcelona es reprendrà el 17 d'octubre de forma indefinida. D'aquesta forma, si TMB no proposa una oferta per convèncer els treballadors, aquests aniran a vaga d'aquí a dues setmanes. Una convocatòria que, a l'espera del que pugui comunicar el departament de Treball, encara no té fixada una xifra de serveis mínims.

Les aturades, segons ha anunciat el comitè, es faran en tres franges horàries de dues hores tots els laborables de dilluns a divendres. Concretament, a partir del dilluns 17 d'octubre les aturades es produiran entre les 3 h i les 5 h de la matinada; de 8 h a 10 h del matí i de 16 a 18 hores de la tarda. La majoria de treballadors van apostar per abordar el conflicte amb un “caràcter indefinit” i, per això, van donar suport a la convocatòria de més mobilitzacions.

Negociacions encallades

La proposta que va fer l’empresa consisteix a pactar un conveni a quatre anys que inclogui una prima variable de 200 euros, un fet que els treballadors van considerar insuficient. A més a més, van acusar la direcció d’”apujar-se el sou a la seva conveniència” i recorden que el 2021 la direcció es va apujar el sou en un 7,25%, segons el comunicat dels treballadors que van fer públic dimecres passat. Per tot plegat, el comitè d’empresa ha fet una crida a “mantenir les aturades a partir del dia 17 d’octubre de manera indefinida amb la mateixa determinació”. 

El Comitè d'Empresa ha titllat la pujada de "ridícula", i ha lamentat que TMB no hagi atès "la reivindicació de la plantilla de no perdre poder adquisitiu". L'empresa de transport públic ha reiterat la seva "voluntat de diàleg", i ha fet una crida als empleats a arribar a un acord que eviti "una vaga tan perjudicial per a tothom que també tindrà un important cost econòmic per a la plantilla". Els treballadors han atribuït el fracàs de les negociacions al primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, a qui consideren "culpable de la vaga de TMB". En tot cas, el que sembla segur és que els usuaris ja poden preveure que a partir de mitjans d'octubre podran tornar a tenir problemes a l'hora de fer els seus desplaçaments en autobús.

No hi ha acord a la vista

L’aturada indefinida arriba després d’una jornada de vaga de 24 hores el 22 de setembre i de set jornades d’aturades parcials coincidint amb la Mercè (els dies 23, 24, 25, 26, 27, 28 i 30 de setembre). L'intent de mediació entre TMB i els treballadors de la xarxa d'autobusos va acabar el passat dimarts sense acord. Després que l'empresa i els sindicats es reunissin la convocatòria s'ha mantingut. Des de la UGT es va denunciar la manca de propostes amb les quals s'havia presentat a la negociació TMB, a qui, entre d'altres, demanen un increment salarial lligat a l'IPC. "Atesa l'actitud numantina de TMB, des del Comitè de Vaga s'ha decidit mantenir la convocatòria de vaga", ha sentenciat el sindicat.