L’Ajuntament de Barcelona ha obert un procés participatiu entre la ciutadania amb l’objectiu de “repensar” els usos futurs de tot l’àmbit de Fira de Barcelona a Montjuïc un cop expiri l’actual concessió municipal, el 31 de desembre del 2025. Segons que va avançar dimecres ‘La Vanguardia’, el consistori es planteja la possibilitat de remodelar urbanísticament el recinte i, tot i que la permanència de la Fira no es qüestiona, sí que s'estudia aprofitar part dels espais per construir habitatge públic i equipaments

El consistori va donar el tret de sortida per repensar l’espai firal ara just fa una setmana, el 4 de novembre, en una sessió presidida per la segona tinent d’alcaldia, Janet Sanz. Tal i com va recollir en el seu moment l’agència Europa Press, Sanz va recollir l’esperit del procés en un tuit en el que utilitzava el concepte “repensar l’espai firal de Montjuïc” i assenyalava que “gairebé 100 anys després de la seva construcció, volem que deixi de ser un recinte i passi a ser ciutat”. 

En aquella primera sessió, la segona tinent d’alcaldia va remarcar que el nou procés participatiu va lligat a altres actuacions en el mateix districte de Sants-Montjuïc per garantir el bon funcionament de la zona i va assenyalar que era “un moment de canvis i de replantejar oportunitats”. En aquest sentit, va assegurar que “hi ha espais que tenen un volum de metres molt ampli” -en referència al recinte de Montjuïc- i i que era el moment de pensar com es podien utilitzar també per dotar els barris de la zona de més habitatge públic i menys mobilitat contaminant. En tot cas, la mateixa Sanz va admetre que el propòsit de l'ajuntament és el de mantenir l'activitat econòmica de la Fira i posar en valor la seva ubicació en un espai cèntric com el que ocupa actualment, raó per la qual no es qüestiona la seva continuïtat.

Fonts de Fira de Barcelona han remarcat “la importància d’aquest recinte ferial” i han recordat que actualment és un espai emblemàtic que acull esdeveniments coneguts per la ciutadania. A més, han assegurat que Fira de Barcelona és "sensible" a les necessitats de la ciutat i que té com a objectiu buscar un equilibri que permeti combinar la funció de l’espai i l’activitat firal amb altres usos, i s’ha obert a renovar i modernitzar el recinte. Per tot plegat, queden a l'espera del que resolgui el procés participatiu i de les propostes que els faci l'ajuntament.

En tot cas, actualment Fira de Barcelona està ampliant el recinte de l'Hospitalet de Llobregat amb la previsió que el 2022 comencin les obres d’un nou pavelló que hauria d’estar enllestit i en funcionament precisament el 2025, l’any que acaba la concessió del recinte de Montjuïc.

 

Imatge principal: Recinte firal de Montjuïc / Fira de Barcelona