La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat l'article 74.3 del Reglament de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Barcelona que va permetre al govern d'Ada Colau forçar una segona votació sobre la multiconsulta ciutadana després que fos rebutjada pel ple. 

La delegació del Govern a Catalunya, a la qual ha donat ara la raó el TSJC, va impugnar l'esmentat article del reglament, segons el qual, el Consell Municipal no pot denegar la consulta plantejada per una iniciativa ciutadana llevat que no s'adeqüi a l'ordenament jurídic.

La delegació del Govern espanyol a Catalunya va al·legar que l'article incomplia l'article 71 de la llei de Bases de Règim Local, mentre que l'ajuntament, per la seva part, va esgrimir el règim normatiu especial de Barcelona, derivat de la Carta Municipal, que empara les consultes ciutadanes, perquè el recurs fos desestimat.

 

Autorització prèvia de l'Estat

El TSJC entén que el reglament municipal vulnera aquest article de la llei de Bases de Règim Local, segons el qual, les consultes municipals requereixen un acord plenari per majoria absoluta i l'autorització del govern de l'Estat.

El reglament de participació, que emparava una de les iniciatives estrella de Colau, la multiconsulta que no va arribar a realitzar-se, ja va ser anul·lat, de fet, per una sentència anterior del TSJC el novembre de 2019 en el mateix sentit, això és, que el reglament no preveia l'autorització prèvia del Govern espanyol per realitzar la consulta.

La multiconsulta volia preguntar a la ciutadania sobre la privatització de l'aigua, el canvi de nom de la plaça Antonio López pel d'Idrissa Diallo i un projecte d'habitatge social.