Un informe preliminar del Tribunal de Comptes revela suposats pagaments indeguts de diners públics per un import total de 133,8 milions d’euros a les obres de l’estació de la Sagrera, a Barcelona. El text dibuixa una complexa xarxa d’anomalies comptables formada per preus inflats, pagaments d’obres no realitzades, certificacions abonades per avançat, terminis incomplerts i adjudicacions menors sospitoses d’haver-se fet a dit.

Segons avança el diari El País, que ha tingut accés a l’informe de 127 folis, el Tribunal de Comptes denuncia “greus incidències” en l’execució de set contractes per al desenvolupament d’aquestes obres d’alta velocitat i “grans diferències” entre les obres certificades i les realment executades. Entre altres elements, posa sobre la taula “sobrecostos” d’un 18%. Així doncs, tal com sustenta l’òrgan fiscalitzador dels comptes públics, l’Estat ha estat pagant milions d’euros fruit, de vegades, d’improvisacions a les obres i, d’altres, de vulnerar les normes que regeixen la contractació pública.

“Partint de les dades facilitades per l’entitat -Adif- i el resultat dels treballs de l’auditoria externa, davant els 580 milions certificats i abonats tan sols es van acreditar actuacions per l’import de 463 milions”, adverteix l’informe.

L’anterior president d’Adif va portar davant la Fiscalia Anticorrupció les irregularitats en les obres del traçat de la línia d’alta velocitat que ha d’unir Barcelona amb la frontera francesa. En aquella ocasió, l’any 2014, s’alertava de pagaments indeguts per gairebé 84 milions d’euros. Ara, doncs, el Tribunal de Comptes ha augmentat aquesta quantitat en 50 milions, fins als 133,8.

Concretament, segons relata El País, l'òrgan denuncia el forat que han generat a les arques les ampliacions de projectes d’obra sobre aspectes que ja “haurien d’haver estat previstos en els contractes i que no constitueixen situacions sobrevingudes o d’urgència”. L’informe és paral·lel a la investigació judicial que actualment està planant sobre el cas, en el qual ja hi ha 14 imputats pels presumptes delictes de falsedat, malversació de fons públics i suborn.

Recorregut de l’informe

El text s’ha elevat avui al ple de l’òrgan i, previsiblement,  aquest l’acceptarà. Aleshores, s’enviarà l’informe al Congrés dels Diputats, que va demanar expressament la fiscalització d’aquestes obres. Les següents parades són els despatxos de la Prefectura de la Fiscalia del Tribunal de Comptes i l’Advocacia de l’Estat. Aquests darrers hauran d’emetre els seus respectius dictàmens.