Un treballador del metro de Barcelona encara en actiu, Rafael Rubio, assegura que pateix asbestosi, una greu malaltia pulmonar, a causa de l'exposició a fibres d'amiant.

Rubio ha explicat el seu cas aquest dimecres acompanyat per representants del comitè d'empresa i del Col·lectiu Ronda. Segons han explicat, dos pneumòlegs, un de l'Hospital de Can Ruti i un expert del Col·lectiu Ronda, han diagnosticat que Rubio pateix asbestosi, malgrat que un tercer contractat per TMB va diagnosticar "possible asbestosi" a Rubio.

Després d'exposar el cas, el comitè d'empresa ha exigit "responsabilitats" a TMB i que "deixi de negar que hi ha gent afectada per l'amiant a les seves instal·lacions".

TMB ho nega

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha negat aquest dimecres que algun dels seus treballadors pateixi asbestosi, una greu malaltia pulmonar, com a conseqüència de l'amiant.

En un comunicat, l'empresa diu que cap dels treballadors té una malaltia greu per aquesta raó ni ha requerit tractament mèdic i ha detallat que a data de 4 de març s'han detectat 22 casos de manifestacions pleurals per la possible exposició a l'amiant, dels quals 19 són d'engruiximents pleurals, dos de plaques pleurals no calcificades i un de placa pleural calcificada.

En aquests casos, TMB assegura que només se'ls ha recomanat un control mèdic periòdic "més freqüent dins del programa de vigilància del col·lectiu". Fins ara, han passat una primera fase de l'examen 715 treballadors dels més de 1.000 que formen els col·lectius potencialment exposats.

Baixa per a dos treballadors

TMB ha informat aquest dimecres que donarà la baixa laboral a dues persones que, després de passar una part del reconeixement mèdic que fa als treballadors que han pogut estar exposats a fibres d'amiant, necessiten ser operats, però no confirma si és per asbestosi. Fonts de TMB han indicat a Efe que aquests dos casos "estan en estudi" i que "no s'ha pogut determinar" si les malalties que pateixen són conseqüència de l'exposició a l'amiant.

Els dos treballadors no formen part dels 22 als quals s'han trobat manifestacions pleurals durant les revisions que fa TMB a tots els empleats de les àrees de manteniment i material mòbil, entre d'altres seccions, en les quals s'haurien pogut contaminar per fibres d'amiant.

En un comunicat, l'empresa indica que aquest dimecres ha informat al comitè d'empresa de la situació d'aquestes dues persones, "que no podran treballar durant un període de temps en el qual, una vegada han passat una part del reconeixement mèdic específic, requereixen tractament mèdic mitjançant procediments quirúrgics i terapèutics".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat