El candidat de Trias per Barcelona a l'alcaldia de la capital catalana en aquestes eleccions municipals 2023, Xavier Trias, ha situat com una de les prioritats del seu mandat —si és escollit batlle— la "recuperació de l'autoestima" de la ciutat. "Vas fora i la gent parla bé de Barcelona, però els barcelonins no parlem bé de la ciutat; hem perdut l'orgull de ser de Barcelona i això s'ha de revertir", ha indicat l'alcaldable. Per fer-ho, Trias aposta per "crear il·lusions noves" fent de Barcelona una "ciutat d'excel·lència" i "explicant al món" les potencialitats de la capital de Catalunya.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

Aquestes declaracions de Xavier Trias s'han produït en el marc d'un sopar-col·loqui organitzat per l'Institut Ostrom aquest dimarts a l'hotel H10 Art Gallery. Qui fou alcalde de Barcelona entre el 2011 i 2015 ha anat acompanyat per la que serà la número 4 de la seva candidatura, l'exconsellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina. "Em torno a presentar perquè vull canviar l'Ajuntament, Ada Colau està perjudicant el consistori i crec que té punts de vista equivocats", ha afegit Trias. El candidat retreu a l'alcaldessa "la manera en què vol solucionar els problemes socials" i denuncia que "no es pot criminalitzar l'activitat econòmica". "Sense activitat econòmica, entrarem en decadència i pobresa", ha subratllat.

SOPAR COL·LOQUI XAVIER TRIAS / Foto: Montse Giralt
Xavier Trias, en una de les seves intervencions al sopar-col·loqui de l'Institut Ostrom / Foto: Montse Giralt.

Encara sobre la ciutat, Xavier Trias s'ha mostrat partidari de l'ampliació de l'aeroport del Prat i una millora de la connectivitat d'aquesta infraestructura amb els aeroports de Girona i Reus. En aquest context, ha volgut destacar que "el problema no és la independència, sinó el grau de dependència insuportable amb l'Estat", en referència als condicionants d'Aena per a l'ampliació aeroportuària. Pel que fa a l'urbanisme tàctic, l'exbatlle afirma que no tocarà la superilla del Consell de Cent, però sí que té previst actuar en els xamfrans per "no dificultar els càrrega i descàrrega".

Fer de Junts "el pal de paller" del país

Respecte a la seva candidatura, després d'avançar el passat cap de setmana que hi havia un acord tancat amb el PDeCAT, Xavier Trias ha detallat que aquesta "no està formada per gent de Junts només" i, en aquesta línia, ha reivindicat fer d'aquest espai "el pal de paller" del país, en sintonia amb el que ha anat apuntant en les seves intervencions. "He estat de Convergència tota la vida i la meva manera d'entendre CDC era com un pal de paller que unís gent molt diferent, espero que Junts es converteixi en un espai prou ampli que sigui aquest pal de paller", ha assenyalat. Sobre el possible reagrupament de tot l'espai postconvergent, l'alcaldable ha confessat que "no és bo que s'hagi esmicolat tant", però simplement ha destacat que ell "compleix" amb la seva part. "Vaig dir que faria la candidatura que jo volgués i, tot i que reivindico CDC, el món ha canviat i la manera de funcionar del futur no pot ser com la Convergència clàssica", ha reblat.

SOPAR COL·LOQUI XAVIER TRIAS / Foto: Montse Giralt
Xavier Trias, acompanyat de Victòria Alsina / Foto: Montse Giralt.

En aquesta línia, el candidat a la batllia barcelonesa sosté que no pretén "fer tornar a néixer CDC, sinó que siguem forts". En tot cas, creu que "la torxa nova l'ha d'agafar la gent jove" i no ell. Trias es defineix com un "socialdemòcrata en l'aspecte social i liberal en l'aspecte econòmic". Sobre els pactes postelectorals, l'alcaldable s'ha reiterat en la mà estesa al PSC i a ERC. "Jo mantinc que si Collboni guanya, el faré alcalde; i que si guanya Maragall, també ho faré. Amb qui no ho faré segur és amb Ada Colau. Ara bé, la pregunta és: si jo guanyo, què faran Collboni i Maragall?", ha apuntalat.

Les mesures de l'Institut Ostrom

Durant el sopar amb Xavier Trias, l'Institut Ostrom ha exposat el seu decàleg de propostes i mesures per a la ciutat de Barcelona a aplicar durant aquest nou mandat. De fet, és un procediment que ja es va seguir en anteriors sopars amb el candidat del PP, Daniel Sirera, i el seu homòleg d'Esquerra Republicana, Ernest Maragall. Entre les propostes, destaca la introducció d'un peatge urbà per reduir la congestió; la creació i impuls d'una plataforma de mobilitat com a servei que ajudi a aglutinar el transport públic i els operadors públics i privats de micromobilitat a l'AMB; apujar esglaonadament el preu del permís dels ciutadans que resideixen a Barcelona per aparcar en zona verda; incorporar una perspectiva metropolitana de les infraestructures de la ciutat; poder facilitar i simplificar els tràmits administratius relatius a la transició energètica en els habitatges que vulguin tenir plaques solars; incrementar l'oferta d'habitatge públic i privat; lluitar contra el sensellarisme amb projectes com el Housing First; regular de manera "intel·ligent" el mercat del turisme; avaluar de manera independent i freqüent les polítiques públiques o contribuir a la internacionalització de les empreses barcelonines des de les administracions públiques.

El think tank liberal català ha tancat amb aquest sopar amb Xavier Trias un cicle de trobades pel qual han passat diversos alcaldables de Barcelona. Aquestes trobades tenien com a finalitat poder conversar i debatre amb els caps de llista a la capital catalana els seus projectes de ciutat i el model que volen desenvolupar durant el proper mandat de quatre anys. El primer dels actes es va celebrar el passat 9 de març amb el número u de la candidatura del PP, Daniel Sirera; mentre que el segon va tenir lloc el 28 de març amb Ernest Maragall (ERC). Inicialment, aquests sopars-col·loquis s'havien d'inaugurar el 3 de març amb Jaume Collboni, el líder del PSC a Barcelona, però no es va poder fer finalment per problemes d'agenda del socialista. Totes les conferències s'han celebrat al mateix emplaçament, l'hotel H10 Art Gallery de la ciutat barcelonina.