L'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) ha reconegut la incapacitat permanent absoluta per exposició a l'amiant a un treballador, actualment jubilat, de Metro de Barcelona entre el 1975 i el 2011 i que té càncer de pulmó. Es tracta de la primera resolució de l'INSS que atribueix a la presència d'amiant al metro de la capital catalana l'origen de la situació d'incapacitat permanent d'un membre de la plantilla de Metro de Barcelona.

Jaume Cortés, advocat de l'equip de Col·lectiu Ronda que assessora la plantilla de Metro de Barcelona, espera ara "un reconeixement clar i concís" per part de l'empresa TMB que "els treballadors han estat exposats a l'amiant, no només els mecànics, sinó pràcticament en tots els llocs de treball". "La realitat és molt tossuda i l'amiant no perdona", ha advertit.

Fins ara s'han obert vuit expedients administratius perquè es reconeguin malalties professionals a treballadors de Metro de Barcelona que van estar exposats a l'amiant. Concretament són quatre casos de dones vídues els marits de les quals van morir per càncer de pulmó o pleura; una resolució d'invalidesa absoluta; un treballador amb càncer de pulmó i dos amb asbestosi, una malaltia pulmonar causada per la inhalació d'amiant.

Cortés ha recordat que fa menys d'un any el Col·lectiu Ronda i el comitè d'empresa de TMB van advertir del risc que significava l'exposició a l'amiant durant anys de milers de treballadors de metro i de les seves conseqüències, que ara, per a l'advocat, s'estan començant a desvelar de la forma més crua. L'advocat ha destacat que aquest primer reconeixement és "important" perquè l'utilitzaran en els altres casos oberts i que pot representar un precedent, si bé s'ha volgut mostrar caut.

Una vegada s'ha reconegut l'exposició a l'amiant com a causa de la malaltia, i s'hagin esgotat els recursos que s'hi puguin presentar, el següent pas, apunten des de la cooperativa d'advocats, serà demostrar que no es van complir les mesures de seguretat per reclamar compensacions pels danys causats als treballadors i les famílies.

Crida del comitè d'empresa als treballadors jubilats

Tot i les queixes i les vagues convocades en els darrers mesos per denunciar la presència d'amiant el metro i forçar-ne la retirada, Ángel Múñoz, del comitè d'empresa de TMB, creu que encara hi ha "desconeixement" del perill d'aquest material i de les malalties que pot causar haver-hi estat exposat.

Per això ha aprofitat per fer una crida "a tots els treballadors jubilats de Metro de Barcelona i les seves famílies que creguin que tenen alguna afectació" derivada de l'exposició a l'amiant "a posar-se en contacte" amb ells o amb els sindicats per rebre assessorament.

Fins ara TMB ha reconegut una "potencial exposició" dels treballadors a l'amiant. Fa un any va començar a promoure proves mèdiques per detectar lesions a treballadors. El juny l'empresa va fer públic que hi havia 300 tones de material de construcció amb amiant al metro de Barcelona i l'objectiu és retirar-lo en els propers tres anys.