Nova denúncia contra la Superilla de l’Eixample. L’arquitecte Josep Antoni Acebillo, un dels artífexs de la transformació de la ciutat de Barcelona amb motiu dels Jocs Olímpics, ha denunciat davant la Fiscalia el projecte estrella del govern d’Ada Colau en considerar que vulnera la legislació d’urbanisme. Qui va ser arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona demana en la seva denúncia que s’aturin les obres per evitar la comissió de delictes.

La denúncia, avançada aquest dissabte per La Vanguardia, sosté que el projecte per transformar els carrers Consell de Cent, Rocafort, Borrell i Girona en eixos verds suposa modificar de manera “radical” la vialitat i el sistema de mobilitat al centre de la ciutat. L’escrit destaca que amb la reforma “és pretén transformar substancialment, per no dir, eliminar, unes vies essencials per a Barcelona” i retreu a l’Ajuntament que pretengui “liquidar, fins i tot demolir físicament l’estructura dissenyada en el seu dia per Ildefons Cerdà”.

Tramitació urbanística de la Superilla de l'Eixample

La denúncia presentada davant la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya també afirma que la reforma urbanística s’ha tramitat com si es tractessin de simples obres ordinàries passant per alt que la seva transcendència “obligava a una prèvia o simultània modificació de planejament vigent, el Pla General Metropolità (PGM)”. L’Ajuntament de Barcelona, critica Acebillo, simplement ha fet un procés d’informació pública en el qual falten documents com ara els informes de mobilitat, de bombers o ambulàncies, entre d’altres.

El govern d’Ada Colau ja ha posat en marxa aquest juliol els treballs preparatoris de la Superilla de l’Eixample. Es tracta de l’eix format pels carrers Girona, Comte Borrell, Consell de Cent i Rocafort, que patirà restriccions de trànsit a partir de l’agost. L’objectiu és que les obres estiguin finalitzades al maig de l’any que ve, coincidint amb les eleccions municipals.

Més denúncies i crítiques contra la Superilla

Amb la de Josep Antoni Acebillo ja són almenys dues les denúncies presentades contra el projecte de la Superilla. L’Associació Salvem Barcelona ho va fer l’abril passat, al·legant que es podria haver comès un delicte contra l'ordenació del territori per la manera com s'han tramitat, aprovat i licitat les obres per convertir carrers de l’Eixample en eixos verds. El projecte ha estat tamé durament criticat per la patronal Foment del Treball, que sosté que aquest projecte, que busca reduir el trànsit i la contaminació, no farà altra cosa que dificultar la circulació i incrementar la pol·lució en altres indrets de la ciutat.