El temple de la Sagrada Família ha culminat aquest dimecres la torre de l’evangelista Mateu amb la col·locació de la peça escultòrica de la figura humana amb la previsió que dijous es culmini la torre de l’evangelista Joan amb la col·locació de la figura de l’àliga. La coronació de les torres d'aquesta basílica de Barcelona amb les figures del tetramorf corresponents a Mateu i Joan suposarà la finalització de les torres i, per tant, del conjunt de les torres dels Evangelistes, tal com va anunciar la Junta Constructora la setmana passada, tot i que la inauguració i benedicció no es farà fins al diumenge 12 de novembre. Amb tot, fins que no es retirin les bastides en les properes setmanes, les coronacions de les torres no seran clarament visibles a peu de carrer.

Segons ha recordat la mateixa Sagrada Familia, les quatre torres estan coronades per les quatre figures alades del tetramorf, obra de l’escultor Xavier Medina-Campeny, amb les quals la iconografia cristiana ha representat els narradors de la vida de Jesús. El 2022 es van culminar les torres de Marc i Lluc, que tradicionalment es representen amb un lleó en el cas de Marc i un bou en el de Lluc. Com a part del conjunt de les torres centrals, aquestes envolten la torre de Jesús i fan 135 metres d’altura. Són, així, les terceres més altes del Temple després de la corresponent a la Mare de Déu, que en fa 138 i la de Jesús, que actualment en fa 131 però arribarà als 172 metres quan estigui enllestida.

La benedicció, el 12 de novembre

Tal com es va anunciar en la roda de premsa de presentació de les novetats, el 12 de novembre se celebrarà una missa de benedicció que marcarà l’inici de les il·luminacions de les quatre torres, les quals perdurarà fins Nadal. A més, durant tot el mes de novembre es preveu una programació d’actes culturals per celebrar la finalització del conjunt de les torres dels Evangelistes amb la ciutadania.

 

Amb la finalització de les torres dels evangelistes, només quedaran pendents la de Jesús i les quatre de la façana de la Glòria. La culminació de la torre de Jesús està prevista per al 2026, en ocasió del centenari de la mort d’Antoni Gaudí. Actualment, té una altura de 131 metres un cop culminat el novè dels dotze nivells del tronc previstos abans del terminal i ara caldrà pujar una bastida exterior per continuar la construcció d’una torre que quan estigui culminada arribarà als 172 metres d’altura. Pel que fa a les torres de la façana de la Glòria, encara s’han de començar a construir, però cal tenir en compte que està pendent resoldre el conflicte de l'escalinata al carrer de Mallorca, que enfronta la Junta Constructora amb els veïns.