La Sagrada Família ha culminat les dues fites més visibles que s’havia fixat abans de final d’any, l'acabat de dues de les quatre torres dedicades als evangelistes. Si el passat 14 de novembre va finalitzar la torre dedicada a sant Lluc amb la col·locació del cap de bou que representa aquest evangelista, aquest dimarts s’ha culminat la torre de sant Marc amb la col·locació del cap de lleó. Ara només queda retirar les bastides perquè es puguin contemplar les dues torres en tota la seva esplendor. Les dues torres noves s’il·luminaran per primer cop el dia 16 de desembre, a la sortida del tradicional Concert de Nadal de la Basílica de la Sagrada Família.

torre evangelista marc sagrada familia foto sagrada familia
El cap de lleó que identifica la torre de l'evangelista Marc, col·locada al seu lloc / Foto: Sagrada Família

Segons ha informat el temple expiatori, a partir del dissabte 17 de desembre i fins al 8 de gener, les dues torres, que estan orientades cap a Collserola -la de sant Lluc en sentit  muntanya-Besòs o nord i la de sant Marc en sentit muntanya-Llobregat o oest-, s’il·luminaran cada vespre en horari de 18 a 22 h. Així mateix, amb la culminació d’aquestes dues torres es completa la meitat de les torres del tronc central, quedant només pendent les dels evangelistes Joan i Mateu, que s’enllestiran al llarg del 2023, i la de Jesús, planificada per al 2026, coincidint amb el centenari de la mort de l’arquitecte Antoni Gaudí

Recurs vistes barcelona sagrada familia / Foto: Carlos Baglietto
Els terminals de les noves torres ja comencen a ser visibles des del carrer / Foto: Carlos Baglietto

De fet, la culminació de la torre de sant Lluc, que queda encarada a l’avinguda Gaudí, ja es pot veure un cop retirades les bastides, per bé que la seva alçada, 135 metres sobre el nivell del carrer, obliga a alçar el coll per fixar-s’hi bé. Pel que fa a la de Marc, un cop col·locades totes les peces -icosaedre, el llibre amb les inicials, les ales i finalment l’escultura del tetramorf- ara encara es trigarà uns dies a retirar les bastides per descobrir-la del tot. En paral·lel, les torres corresponents a Joan i Mateu, orientades cap al mar, estan properes al seu acabament a excepció del terminal, que inclourà la figura d’una àliga per a Joan i d’un home per a Mateu.

 

Quan just fa un any és va inaugurar la torre de la Mare de Déu, la basílica de la Sagrada Família va assolir la fita de culminar la meitat de les grans torres previstes, nou de divuit. Ara, un any després, ja són onze les torres culminades i amb perspectives d’arribar a les tretze l’any vinent i a catorze el 2026. Un cop culminada la de Jesús, que serà la més alta del temple i també la construcció de més altura de Barcelona després de la torre de telecomunicacions de Collserola, només quedaran pendents les de la façana de la Glòria, que encara no tenen calendari. De fet, aquesta façana, segons la Junta Constructora del temple, està pendent de finançament per ser construïda en la seva verticalitat. Capítol a banda seran els accessos al carrer Mallorca, la part més espinosa de tot plegat, perquè pot afectar habitatges de veïns.