La Sagrada Família donarà per acabades a finals d’aquest any 2022 dues torres més, les corresponents als evangelistes Marc i Lluc, que són les que quedaran al costat muntanya del conjunt de quatre torres, quedant pendents per al 2023 les dedicades als evangelistes Joan i Mateu. Aquesta serà la principal fita del temple expiatori respecte al que fa a l’avançament d’unes obres que han pogut tornar a agafar embranzida gràcies a la recuperació dels ingressos després de la pandèmia, que s’apropa ja al nivell de l’any 2019, tot i que encara no hi ha previsió de data d’acabament final.

Segons ha donat a conèixer aquest dimecres al matí Xavier Martínez, director general de la Junta Constructora de la Sagrada Família, les previsions per als propers mesos passen per avançar en la construcció del tronc central de torres, una de les quals, la de la Mare de Déu, va ser inaugurada el desembre del 2021, mentre que les altres cinc, les quatre dels evangelistes i la torre de Jesús, que serà la més alta de totes, continuen avançant en un context de millora econòmica. “Durant el mes de desembre ja podrem gaudir de les torres de Marc i Lluc finalitzades”, ha apuntat Martínez. 

Bons indicadors econòmics

I és que la Junta Constructora es pren amb optimisme les dades econòmiques dels darrers mesos, ja que aquest 2022 el temple ha pogut estar obert des de l’1 de gener, i l’afluència durant l’estiu va ser “molt propera al 2019, amb una afluència del 94% respecte a abans de la pandèmia”. De fet, els càlculs “optimistes” preveuen tancar el 2022 “amb 3,4 milions de visitants, un 72% respecte al 2019”, però amb un increment dels ingressos que se situarà en els “87 milions d’euros fins a finals d’anys, a un 85% dels nivells del 2019”. “Això ens permetrà augmentar la velocitat de construcció”, ha afirmat.

sagrada familia tetramorfs Xavier Martinez Jordi Fauli / Foto: Montse Giralt
Xavier Martínez i Jordi Fauli durant la presentació del tetramorf que culminarà les quatre torres dels evangelistes / Foto: Montse Giralt

En l’habitual roda de premsa amb motiu de les portes obertes de la Mercè, a la qual s’han apuntat 53.000 persones per optar a les 15.000 entrades gratuïtes, Martínez ha assenyalat que aquest any s’han pogut dedicar 24 milions d’euros a la construcció, una xifra que, amb tot, suposa un 39% de la inversió respecte del 2019. “Podem dir amb satisfacció que la recuperació econòmica postpandemia és un fet”, ha anunciat, gràcies a tres indicadors, la recuperació en el nombre de visitants, la recuperació del nivell ingressos i les “previsions optimistes pel 2023”, any que es preveu arribar als 4 milions de visitants. Això sí, Martínez no s’ha aventurat a donar una data de finalització, tot i que en algun moment s’havia apuntat la possibilitat del 2030: “Fins a l’any 2024 no estarem en disposició de donar la data de finalització”. 

Proper pas, els evangelistes

En tot cas, la part més visible de tot plegat, a banda de l’acumulació de turistes a tot l’entorn, serà la culminació de les torres dels evangelistes, dues de les quals, les dedicades a Marc i Lluc s’acabaran al desembre, i les altres dues, el 2023. Ara bé, segons ha afirmat Jordi Faulí, arquitecte director de la Sagrada Família, no es preveu una inauguració equivalent a la de la torre de la Mare de Déu. “Quan s’acabin es retiraran les bastides i ja es podran veure”, ha indicat Faulí, que ha insistit que l’important serà acabar tot el conjunt de les quatre torres, que estaria acabat l’any vinent. 

sagrada familia tetramorfs peces / Foto: Montse Giralt
Les figures del lleó i el bou es poden veure a la zona de materials, a peu de carrer a la cantonada de Marina amb Provença / Foto: Montse Giralt

El que sí que es pot veure en el lateral del carrer Marina amb Provença són les enormes figures que coronaran les torres dels evangelistes Marc i Lluc, amb els seus respectius símbols, el cap de lleó de sant Marc i el cap de bou de sant Lluc, dues impressionants escultures de 9 tones de pes que coronaran les torres, que s’elevaran fins als 135 metres d’alçada -per sota de la torre de la Mare de Déu, però més altes que les torres de les façanes del Naixement i la Passió. Les figures del tetramorf, “les figures a través de les quals la iconografia cristiana representa els evangelistes”, són obra de l’escultor Xavier Medina Campeny. Falta completar les corresponents a l’àliga que representa sant Joan i l’home que representa sant Mateu, així com les ales -de nou metres d’altura- que envoltaran les figures.

sagrada familia tetramorfs maqueta / Foto: Montse Giralt
Maqueta de la culminació de la torre de sant Marc, que s'acabarà al desembre / Foto: Montse Giralt

En paral·lel, se seguirà treballant en la torre de Jesús, que ha d’arribar als 172,50 metres d’altura i que serà en un futur l’edificació més alta de Barcelona i que actualment s’eleva a 126 metres. De fet, a hores d'ara es treballa en el nivell vuitè i la previsió és arribar al dotzè l’any vinent, ja a 144 metres d’altura, pendent aleshores només la terminal que inclourà una creu de quatre braços de 17 metres d’altura. La Sagrada Família preveu finalitzar aquesta torre el 2026, tot i que Faulí ha anunciat la “il·lusió” d’acabar-la el 2025. A banda d’aquesta culminació, encara quedaran força obres per fer, en especial la més espinosa, la culminació de la façana de la Glòria i els accessos a la porta principal.

Imatge principal, l'escultor Xavier Medina Campeny i l'arquitecte director, Jordi Faulí, amb les figures que representen els evangelistes Marc i Lluc / Foto: Montse Giralt