Recta final per enllestir les quatre torres evangelistes de la Sagrada Família. El 2021 està previst que les torres de Mateu, Marc i Joan estiguin finalitzades i coronades amb les escultures de Xavier Medina Campeny. Fins avui s’han completat nou dels tretze pisos que tindran, excepte la torre de Sant Lluc, que ha arribat al desè pis. La torra de la Mare de Déu, situada sobre l’altar major de la basílica, es troba al quinzè nivell dels dinou que tindrà, i la torre central de Jesucrist arriba al seu tercer nivell.

Enguany, les portes de la basílica s’obriran els dies 20, 21 i 23 de setembre perquè la ciutadania pugui conèixer l’estat de les obres. En total se sortejaran 30.000 entrades, i els guanyadors podran veure en directe les escultures que coronaran les torres a través dels prototips de les terminals dels evangelistes. 

L’estat de les obres

La junta constructora del temple preveu enllestir la construcció del temple l’any 2026. Aquest fet no comporta però la finalització de la façana de la Glòria, que necessita encara una llicència d’obres legal. La darrera façana a ser construïda arribarà al 2026 només amb les torres finalitzades. La decoració de la façana constarà d'un total de més de 100 estàtues per a les quals el temple ha obert un concurs d’escultors.

Jordi Faulí, arquitecte director de la Sagrada Família, ha volgut recalcar la importància de la feina feta amb les torres dels evangelistes, que a finals d’any superaran l’alçada de les dues torres centrals de la façana del Naixement. Previsiblement les torres arribaran al peu de la terminal durant l’any 2020, per a veure’s concloses l’any següent. La torre de Jesucrist haurà d’esperar fins al 2022 per a ser coronada amb la creu monumental.

Sagrada Família TEMPLE FOTO AERIA 034Les terminals de les quatre torres es coronaran amb les figures dels evangelistes tetramorfs: el lleó per a Sant Marc, el bou per a Sant Lluc, l’home per a Sant Mateu i l’àliga per a Sant Joan. En total les terminals faran 22,5 metres d’alçada i pesaran 200 tones. Estaran fetes de pedra des de la seva base fins al peu de les escultures del tetramorf, per donar pas al formigó i el color blanc del marbre de Tassos. Les quatre torres dels Evangelistes arribaran a superar els 100 metres d'alçada. 

Aquest 2019 s’han dut a terme les obres dels radiants de calefacció a la nau principal del temple i que s’estendran a les naus laterals. La construcció dels soterranis per sota del nivell del carrer Mallorca, que acolliran serveis i instal·lacions per al funcionalment de l’edifici com és el cas de la climatització. També s’han fet els treballs preparatoris de les cobertes de la nau principal que comptaran amb una alçada considerable i seran visibles des de peu de carrer.

Sagrada Família TEMPLE FOTO AERIA 014
Les xifres de la Sagrada Família

La Sagrada Família ha registrat 4.029.4107 visitants el 2018, mantenint els nivells de visitants turístics des de l'any 2017. Les visites pastorals, benèfiques, escolars i les visites vinculades a promocions com ara la gratuïtat per a persones en situació d’atur, han augmentat de l’11% al 15%. El Temple Expiatori de la Sagrada Família és gestionat per una fundació canònica la finalitat de la qual és administrar els pressupostos i executar el projecte de construcció d’un temple dedicat a la Sagrada Família, a més de seguir fidelment les directrius d’Antoni Gaudí. Per a l’any 2019, la Sagrada Família disposa d’un pressupost total de 103 milions d’euros, 55 dels quals s’han destinat a la construcció.