El posicionament de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, sobre l'ampliació de l’aeroport del Prat és clarament contrari, malgrat que al si del govern municipal es troba amb la confrontació del PSC, que n’és favorable. Aquest dimecres al vespre, entrevistada a la televisió pública Betevé, ha reiterat aquesta negativa a engrandir l’aeroport així com a l’establiment a la capital de Catalunya del Museu Hermitage, un dels altres grans projectes que té en aquests moments la ciutat, malgrat la mobilització dels sectors econòmic i cultural per a aconseguir la seva implementació, tant en el cas de l’aeroport com del museu.

“Aena ha de fer un pas enrere”

En el cas de l’aeroport, Colau ha sostingut que "Aena ha de fer un pas enrere" en el "plantejament tancat" amb caràcter “d’ultimàtum” que ha fet inicialment per a l'aeroport del Prat, però ha considerat que "som a temps que repari l'error". Per a Colau, amb el seu projecte d'ampliació, Aena està dient "si voleu inversió m'heu de dir que sí" i que "o em deixeu arrasar per fer una ampliació o no hi poso ni un euro".

L'alcaldessa ha reiterat que el plantejament d'Aena per a l'aeroport és "del segle passat". Amb tot, confia que és possible fer un millor aeroport, ja que, segons ella, tots els actors implicats coincideixen que calen inversions, millorar la connectivitat de Barcelona i que les infraestructures siguin "eficients i sostenibles". Cal recordar que Barcelona en Comú defensen la liquidació de rutes aèries de curta distància en favor del trasllat en tren.

pasajeros aeropuerto prat acn

Passatgers a la zona d'arribades del Prat / ACN

L'alcaldessa ha insistit que "fa falta inversió en l'aeroport" però que proposar una tercera pista en un espai natural amb la màxima protecció europea i quan l'aeroport actual està incomplint els compromisos ambientals de l'anterior "no és realista i Europa no ho permetria".

A més, Colau, ha subratllat que Aena és una societat publicoprivada "amb lideratge públic" i ha anunciat que acudirà a la primera convocatòria de la taula per abordar la qüestió de l'aeroport que ha anunciat el Govern i pot ser que també hi vagi el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni (PSC). El que sí que ha concretat és que en les reunions següents serà la tinent d'alcaldia d'Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, la que representi el govern municipal.

L’Hermitage "no era el que necessitava la ciutat"

Pel que fa a l’Hermitage, Colau ha reiterat que hi ha molts actors interessats i veu molt "pertinent" l'interès del Liceu. "Hem de creure més en l'ecosistema que tenim a la ciutat i presentar la nostra cultura al món", ha dit.

Hermitage Barcelona 1 Render (c) Toyo Ito & Associates, Architects

Projecte del Museu Hermitage a Barcelona / Toyo Ito & Associates, Architects

Alhora, ha tornat a qüestionar la proposta original de l'Hermitage, un projecte que "no era el que necessitava la ciutat".

I Manuel Valls? “No m’incomoda”

Finalment, pel que fa a la presència a l’ajuntament del regidor Manuel Valls, gràcies al qual va aconseguir revalidar l’alcaldia malgrat perdre les eleccions del 2019, Colau ha negat a Betevé que Valls l'incomodi: "M'hauria agradat un pacte amb el PSC i ERC, però passat el moment de la investidura a mi el senyor Valls no m'incomoda", ha dit. De fet, ha remarcat que en l'agenda política de la ciutat el regidor de Barcelona pel Canvi no ha marcat "ni una sola cosa" i creu que és per això que Valls ha decidit marxar.

 

Imatge principal: L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau / ACN