El relator especial de Nacions Unides per a la pobresa extrema, Philip Alston, alerta en declaracions a l’ACN que “la crisi de l’habitatge empitjorarà” a Barcelona si no hi ha “mesures dràstiques”.

En el marc d’un viatge oficial a Espanya per avaluar l’estat dels drets socials, aquest expert de l’ONU va passar per Barcelona on va mantenir reunions amb l’alcaldessa Ada Colau i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), entre d’altres. Una visita on va constatar “els problemes que està generant l’alt preu dels lloguers” per a les persones amb rendes baixes.

Per això, Alston aposta per considerar “seriosament” el control del preu dels lloguers. En aquest sentit, lamenta la tendència de les institucions a “acceptar la perspectiva de la indústria immobiliària”, en comptes de provar nous models d’estabilització dels lloguers com els de París o Berlín.

D’altra banda, Alston creu que a Espanya s’ha descuidat l’habitatge social “durant molts anys”. “Seria esperançador que l’administració es prengués seriosament el dret a l’habitatge”, apunta.

"Espanya no es pren seriosament els drets socials"

Alston també ha alertat que Espanya "està fallant completament" a les persones pobres i que la seva situació està entre "les pitjors de la UE". "Tot i que Espanya prospera econòmicament, hi ha massa gent amb dificultats", ha constatat.

Alston destaca com a grans problemes "la profunda pobresa generalitzada, l'elevada desocupació, la crisi de l'habitatge de proporcions impressionants" i "un sistema fiscal que dona molts més beneficis als rics que als pobres". "Els responsables polítics han fallat a la gent pobra i els drets socials rarament es prenen seriosament", critica.