L’anunci que el govern espanyol declararà la sinistra prefectura de la Via Laietana de Barcelona com a espai de memòria en aplicació de la Llei estatal de Memòria Democràtica, però que sense això signifiqui un canvi d’usos ni de titularitat i que, per tant, no impliqui la marxa de la policia espanyola, ha estat rebutjada per la Comissió de la Dignitat, l’entitat memorialística que, amb altres plataformes, lidera la reclamació del traspàs de l’immoble a la Generalitat i la seva conversió en un centre d’interpretació de la tortura, ja que veu “incompatible” la denominació d’espai de memòria amb la presència policial.

A la policia nacional els hauria de cremar els dits estar en un edifici amb aquesta connotació, on va haver-hi tortures i persecució política molt més enllà del 1978”, ha afirmat Pep Cruanyes, membre de la Comissió de la Dignitat, que en declaracions a ElNacional.cat ha apuntat que l’anunci de mantenir-hi la policia espanyola “és com si en la museïtzació d’un camp de concentració es mantingués una presó” i per això ha insistit que les demandes de l’esmentada comissió continuen tan vigents com sempre. “Seguim demanant que l’immoble sigui traspassat a la Generalitat i que les institucions catalanes el transformin en centre de memòria” més enllà de l’anunci “electoralista” d’aquest dimecres.

De fet, Cruanyes ha lamentat que des del ministeri “sempre s’han fet els ofesos dient que la Policia Nacional és democràtica”, i ha rebutjat que “es pugui mantenir i compaginar el fet que la policia espanyola estigui allà i sigui un centre de memòria”. L’activista ha recordat que en el seu moment ja es va facilitar al Cuerpo Nacional de Policia fer créixer l’espai policial de la Verneda i es “va pactar que la policia marxaria de la Via Laietana”, fet que encara no s’ha produït. “Es demostra que per al govern espanyol la memòria és una qüestió purament electoral i de propaganda”.

A més, Cruanyes ha insistit que el govern espanyol “ha deixat entreveure que ells decidiran què s’hi fa, i això no ho volem, perquè es farà un relat oficialista de la memòria”. Des de la Comissió de la Dignitat defensen que l’immoble es traspassi a la Generalitat i que el gestionin les entitats memorialístiques. “Seguim mantenint les reivindicacions, que amb aquesta manifestació del govern espanyol no s’assoleixen”, ha reblat Cruanyes, que també ha criticat l’ús de les figures de Lluís Companys i Salvador Puig Antich: “Que no juguin més amb la memòria, el que han de fer és que el cap de l’Estat i la ministra de defensa demanin perdó”, ha insistit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!