L'ajuntament de Barcelona va contractar un pastor perquè portes un ramat mixt d'ovelles i cabres, amb l’objectiu de formar part d’un pla pilot de prevenció d’incendis que durarà fins al juny. El pastor encarregat d'aquest pla pilot, en Dani Sánchez, ha estat entrevistat per Rac1, on s'ha queixat per la deixadesa i el tracte que el consistori li està donant: "Ara mateix no tinc aigua ni llum. Ara m'hi he posat un matalàs, però aniria bé tenir un llit". La seva funció és la de pasturar pel vessant barceloní de Collserola amb el propòsit de netejar el sotabosc, una tasca que ajudarà a mantenir net el mantell vegetal i que pot ser molt efectiu a l’hora de prevenir incendis forestals.

El pastor s'ha queixat de la deixadesa amb què l'executiu municipal d'Ada Colau està tractant-lo a ell i al seu bestiar: "Es van preparar coses però no del tot. Ara el tendal s'està endarrerint. Fa falta perquè quan hi ha ovelles que no poden pasturar s'han de quedar protegides. Sobretot pel sol. No es poden quedar a la intempèrie perquè es fregirien". Segons va informar l’Ajuntament de Barcelona, el ramat està compost per 130 ovelles i 80 xais a més de 80 cabres, que compten amb un corral amb abeuradors, dipòsit d’aigua i caseta magatzem habilitat en un camp de futbol en desús a la Font del Gos, en una zona propera al Centre Educatiu de Justícia Can Llupià i el parc del Laberint d’Horta. Però Dani Sánchez ha reclamat que totes aquestes facilitats no s'han arribat a preparar, ja que "s'està endarrerint".

El projecte, que comença fent aigües, vol potenciar la recuperació del mosaic agroforestal d’alt valor paisatgístic i ambiental i afavorir la biodiversitat gràcies a l’impuls de la flora i la fauna dels ambients oberts. La pastura és una pràctica habitual al Parc Natural de Collserola i està permesa pel PEPNAT (Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola). Actualment, hi ha quatre ramats de dimensions mitjanes als municipis de Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat i el Papiol. D’altra banda, un altre ramat de les mateixes dimensions provinent de Castellbisbal entra tot sovint a Collserola per la zona del Papiol.

Informació a la ciutadania 

Per tal d’informar a la ciutadania des del Consorci del Parc Natural de Collserola s’han instal·lat plafons a tota la zona per explicar el projecte i les normes de comportament quan s’està a prop del ramat com són dur els gossos lligats, no acostar-s’hi a menys de 10 metres i no donar menjar al bestiar. A més, abans de posar-se en marxa el projecte durant el mes de març el pla pilot es va presentar als veïns i veïnes del barri de la Font del Gos. Aquest projecte forma part del llegat que la iniciativa Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, que va ostentar Barcelona durant l’any 2021.