La campanya de prevenció d’incendis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a Collserola i als boscos metropolitans ha començat aquesta setmana i s’allargarà previsiblement fins a finals d’agost, mentre que el proper 6 de juny es posarà en marxa el període de vigilància activa amb la posada en marxa de la majoria de torres de guaita amb la funció d’alertar precoçment d’una columna de fum i avisar els serveis corresponents per apagar el foc i evitar-ne la propagació. El dispositiu està format per tretze torres de guaita, un equip de suport mòbil que patrullarà pels diferents camins del parc i una central de comunicacions situada a la seu dels serveis tècnics del Parc. 

Segons ha informat l’AMB, aquest dispositiu entra en funcionament els mesos de més risc, entre el juny i l’agost, els 7 dies a la setmana en horari de matí i tarda, amb un equip de 32 persones. Com a novetat d’enguany, també s’hi incorporaran agents cívics que faran una tasca de sensibilització. Concretament, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès farà una prova pilot amb la incorporació d’agents cívics a l’entorn de Collserola que informaran els visitants i explicaran possibles restriccions o mesures vigents, una tasca que és especialment important els dies en què la previsió de risc d’incendi és més elevada.

Les torres de vigilància s'activaran el 6 de juny / AMB

La campanya d’enguany, de moment, s’inicia amb unes condicions meteorològiques no gaire favorables. El balanç hídric és negatiu, i des d’inici d’any només ha plogut 117 mm, un 37 % menys del previst. Aquesta sèrie de mesures respon a l’anomenada prevenció activa d’incendis forestals, però també hi ha un seguit d’intervencions -emmarcades dins la prevenció passiva d’incendis- que s’han portat a terme aquest hivern com el manteniment de les franges perimetrals d’urbanitzacions i nuclis urbans, en col·laboració amb diferents ajuntaments (400 ha) i l’aclarida de les masses forestals, tala d’arbres perillosos i actuacions en llocs estratègics per a la prevenció d’incendis com la finca de Llars Mundet (Barcelona), els turons de Valldaura i del Trac (Barcelona), en una superfície de 2,5 ha i aclarides en repoblacions de pi pinyer, pi pinastre i pi blanc a la zona de Montbau  (Barcelona), a les Fatjones i al turó d’en Corts (Sant Just Desvern).

A més, s’ha iniciat una prova pilot per introduir ramats a Barcelona, seguint les actuacions de ramaderia ja consolidades a altres municipis metropolitans. Així mateix, hi ha dues accions essencials perquè els mitjans de vigilància i lluita contra incendis forestals puguin circular amb seguretat: control de la vegetació adjacent als camins principals. Enguany s’han controlat 82,5 km de camins de la xarxa viària del Parc Natural, que ha suposat un total de 50,5 ha de desbrossades en diferents amplades i també s’han fet tasques de manteniment del ferm dels camins de la xarxa viària bàsica. Aquest any s’ha actuat sobre el 50 % dels camins: 107 dels 210 km totals.

Aquestes actuacions es porten a terme principalment durant els mesos de tardor i hivern, època en què la vegetació està en un estat més latent i, per tant, es pot recuperar millor de les estassades o tales. A banda, s’eviten els treballs forestals durant el període de nidificació d’ocells, especialment rapinyaires.