El diputat de Vox al Parlament de les Illes Balears, Sergio Rodríguez, va defensar aquest dimecres la posició del seu partit segons la qual la cadena autonòmica IB3 "no és necessària". A més, va afirmar que la televisió pública estatal durant el "règim anterior" (en referència al franquisme) era "de més qualitat, més objectiva i més cultural". Rodríguez ha estat al centre de diverses polèmiques les darreres setmanes, després d’haver exaltat el cop d’estat franquista de 1937 durant una intervenció parlamentària i d’haver atacat verbalment una periodista d’IB3 que havia desmentit alguns dels seus missatges racistes. 

Durant la Comissió de Control de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears, el diputat de Vox Sergio Rodríguez va tornar a posar en dubte la utilitat de la cadena autonòmica IB3. En una sessió on compareixia per primer cop el nou director general de l’ens, Josep Codony, nomenat pel PP a l’abril, Rodríguez va defensar que IB3 no és necessària i va argumentar que una televisió pública només hauria de cobrir allò que no fan els mitjans privats, com l’esport femení o els actes culturals.

Silenci inicial i tensió posterior

En un primer moment, Codony no va respondre directament a aquestes afirmacions, cosa que va passar desapercebuda fins que la diputada d’Unides Podem, Cristina Gómez, li va retreure que no hagués condemnat les paraules del representant de Vox: “Té dues orelles com jo, i crec que hauria d’haver reaccionat. El que ha dit el senyor Rodríguez és un elogi a la televisió d’un règim dictatorial”, va afirmar.

Rodríguez va demanar la paraula per queixar-se que se l’hagués mencionat mentre un compareixent —Codony— estava declarant. La presidència de la comissió li va donar la raó, fet que va desencadenar protestes dels diputats del PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem.

Més elogis al franquisme

Posteriorment, durant els torns de paraula dels grups parlamentaris, Rodríguez va tornar a intervenir per atacar personalment Gómez: “Dèiem que tots tenim dues orelles, però hi ha qui entre orella i orella no hi té res”, va dir. A més, va justificar la seva referència a la televisió del franquisme evocant programes com Estudio 1, que segons ell van donar a conèixer dramaturgs com Buero Vallejo, Casona o Arthur Miller. El diputat també va criticar el finançament de RTVE, a qui acusa de dedicar més recursos que tota IB3 per fer “crítiques a la dreta i programes d’entreteniment intranscendents”.

La diputada Gómez va tornar a insistir perquè Codony es pronunciés sobre les declaracions de Rodríguez i aclarís si compartia la idea que la televisió del franquisme era millor que l’actual. El director general d’IB3 va acabar responent que, si abans la televisió era “una, gran i lliure”, ara n’hi ha “moltes, plurals i lliures”, destacant que durant el règim no hi havia alternativa. Diversos grups van celebrar el seu posicionament i el distanciament respecte a Vox.

En la seva última intervenció, Rodríguez va defensar que el seu partit no es veu incòmode amb una visió d’Espanya com a “nació una i indivisible, gran i, per descomptat, lliure”. I va concloure amb una nova defensa de la televisió franquista, assegurant que oferia una programació de més nivell cultural, amb dramatúrgia clàssica i documentals exportats com els de Félix Rodríguez de la Fuente. “Em cauria la cara de vergonya de veure com, en un règim tan criticat, es feia millor televisió pública que ara”, va concloure, ignorant el fet que durant dècades la televisió estatal va ser un instrument de propaganda al servei d’una dictadura que silenciava l’oposició democràtica i exaltava el nacionalcatolicisme i el dictador Franco.