La proposta que ha llançat aquest dilluns al matí l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de rebaixar durant tres mesos a la meitat el preu de la T-Usual, el títol de transport més utilitzat i que té un preu de 40 euros (per a una zona) i permet accés il·limitat als sistemes de transport públic durant un període de trenta dies ja ha estat rebutjada per la Generalitat, que ha considerat la idea d’”electoralista”. Ha estat el vicepresident del Govern i alhora president de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), Jordi Puigneró, qui en declaracions als mitjans no només s’ha desmarcat de la proposta, sinó que ha assenyalat que la seva aplicació tindria un cost de 50 milions d’euros.

 

"Demanaria a l'alcaldessa Colau que quan es fan aquest tipus de propostes es vingui amb el xec al darrere. Cal responsabilitat en el tipus d'anuncis de mesures que, a més, no ha de pagar ella", ha afirmat Puigneró, abans de definir com "electoralista" la idea. A més, Puigneró ha lamentat haver conegut la proposta a través dels mitjans, ja que Colau ho ha anunciat en una entrevista a TV3. Així mateix, el també conseller de Polítiques Digitals i Territori, ha recordat que el preu del transport públic ja està congelat, ja que es mantenen les mateixes tarifes de l’any 2020.

Vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, desmarca propuesta T Usual   ACN

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró / ACN

Colau ha proposat la rebaixa com a mesura per a afavorir l’ús del transport públic en paral·lel a la rebaixa del preu de la benzina i ha posat com a exemple que altres països com Alemanya ja han adoptat mesures similars davant les derivades de la crisi econòmica que ha provocat la guerra a Ucraïna. En tot cas, els preus dels transports públics depenen de l’ATM, un ens consorciat per la Generalitat de Catalunya, al 50%, que a més n’ostenta la presidència; l’Ajuntament de Barcelona, al 25%, i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), al 25%. Per tant, la proposta de Colau ha de tenir necessàriament el vistiplau del Govern.

Tarifes actuals

Actualment, el bitllet senzill del transport públic té un preu de 2,40 euros en una zona; la T-Casual 11,35 euros; la T-Usual 40 euros; la T-Jove 80 euros; la T-Dia 10,50 euros; la T-Familiar 10 euros i la T-Grup 79,45 euros. En el cas de les famílies monoparentals o nombroses, la T-Usual està en els 32 euros, la T-Jove en els 64, i la T-70/90 en els 63,55 euros. Cal recordar que les tarifes estan congelades des del 2020, quan es va prendre la decisió de congelar les tarifes després d’un any on es va experimentar una baixada dràstica de l’ús del transport públic a causa dels mesos de confinament generats per l’eclosió de la pandèmia del coronavirus.