El Pla General Metropolità (PGM) de Barcelona, elaborat el 1976 i, per tant, proper al mig segle de vida, és una eina urbanística que ha quedat desfasada amb el pas dels anys i que en el cas del barri de la Teixonera, al districte d’Horta-Guinardó, ha deixat dos àmbits amb afectacions urbanístiques que ara, cinquanta anys després, es podrien començar a resoldre, un cop ha començat el procés participatiu per a abordar la Modificació del PGM (MPGM) que haurà de donar solució a les afectacions en habitatges en dos àmbits concrets del barri i plantejar la necessitat d’equipaments, millores en la mobilitat i polítiques de sostenibilitat ambiental.

Marta Villanueva, regidora d’Horta-Guinardó en substitució de Lluís Rabell, de baixa per malaltia, ha afirmat que aquest procés permetrà saldar “un deute històric de mig segle d’habitatges afectats” i que la culminació d'aquest serà “relligar el barri i desafectar els habitatges”. Així mateix, la regidora ha assenyalat que la previsió és la de portar l’MPGM a aprovació inicial “durant el primer semestre del 2024”.

El tret de sortida ha estat una primera sessió oberta per debatre i concretar la MPGM que ha tingut lloc al Centre Cívic Teixonera en el que serà una sèrie de sessions per promoure el debat i el contrast d’arguments per definir el nou instrument urbanístic, i en el qual estan convidats veïns, entitats, col·lectius, organitzacions i agents socials i econòmics del barri interessats o afectats per aquesta modificació del planejament. En aquesta primera trobada s’ha presentat públicament el projecte i l'encaix general de l’MPGM dels àmbits de la Teixonera. El principal objectiu serà definir un nou planejament que resolgui les afectacions actuals i l’encaix i el desenvolupament dels àmbits i alhora faciliti la seva integració a l’entorn, generant espais residencials i per a equipaments vinculats al barri i a la ciutat i dotant de vitalitat urbana l’àmbit amb una mirada de gènere i salut.

52 habitatges afectats

L’àmbit territorial que es debat inclou dos sectors del barri de la Teixonera pendents de desenvolupar des de l’aprovació del PGM, el 1976. Conformen un àmbit discontinu i estan delimitats de la següent manera: 

  • Triangle delimitat pels carrers Coll i Alentorn, Saturnino Calleja, i Cortada - plaça d’Isop - Segur - Trueba.
  • Entorn entre el passeig de la Vall d’Hebron i el carrer d’Iriarte, incloent-hi finques entre els carrers de Samaniego i Segur.

Al llarg dels anys, aquests dos sectors han estat objecte de diversos instruments de planejament per ordenar-los però mai han estat executats, i això ha fet que diversos habitatges quedin pendents d’expropiació o de reordenació des de fa anys. En concret, són 29 parcel·les afectades que sumen un total de 52 habitatges. La tramitació d’una nova MPGM té com a finalitat concretar una ordenació d’aquests sòls que pugui resoldre les afectacions i alhora faciliti la integració dels sectors a l’entorn.

Ara, els objectius específics de la modificació de planejament són establir les bases urbanístiques per generar espais residencials vinculats al barri; generar espais per implantar equipaments i vinculats al barri i ciutat, i dotar de vitalitat urbana l’àmbit amb una mirada de gènere i salut.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!