El futur de l'Hermitage a Barcelona segueix sent una incògnita. El Port de Barcelona no ha tractat avui la concessió a la pinacoteca, projectada als seus terrenys, per petició expressa de l'Ajuntament de Barcelona, amb qui fa anys que té un estira-i-arronsa per aquesta qüestió. Una decisió que dona més temps de marge al consistori i el Consell d'Administració del port per arribar a un acord que satisfaci ambdues parts.

En un comunicat, el Port de Barcelona explica que el consistori, que també forma part del Consell d'Administració del Port, ha demanat aquest endarreriment per tal de "disposar de més temps per revisar tota la documentació del projecte". Una decisió que ha estat celebrada per l'alcaldessa Ada Colau, que destaca que es guanyen "unes setmanes" per tal d'intentar arribar un acord entre totes les parts.

"Nosaltres el que volem és que hi hagi diàleg i acord amb el Port i estem treballant i es guanyen unes setmanes més per al diàleg per arribar a punts d'acord. Estem en converses amb el Port i s'han identificat aquests punts d'acord", ha explicat l'alcaldessa davant preguntes dels periodistes. 

Fonts pròximes a Hermitage Barcelona subratllen que és la primera vegada que l'Ajuntament de Barcelona manifesta la seva voluntat de col·laboració en la negociació d'un conveni amb Port. Sostenen que el més important és arribar al màxim consens entre totes les parts. Aquestes fonts també recorden que Hermitage Barcelona s'ha tramitat sota un procés de pública concurrència de projectes i s'ajusta tècnicament i jurídicament a la normativa. Port i Hermitage Barcelona han treballat conjuntament, en els últims mesos, per a adequar el centre cultural a les necessitats de la ciutat.

Estira-i-arronsa amb l'Ajuntament

El gener passat, l'Ajuntament tancava la porta a la realització del projecte recolzant-se en quatre informes elaborats per una junta d'experts. En aquest sentit, Janet Sanz, regidora d'Urbanisme, destacava que l'equipament tan proper al mar amb els temporals i la previsió de l'augment del seu nivell fa "necessari preveure què passarà en els cinc anys vinents".

Amb tot, la competència per atorgar una concessió dins de l'espai portuari és del Port, que no vol perdre el projecte de l'Hermitage.  "És un projecte privat de tipus cultural que, en aquest moment, pot portar una oferta de turisme de qualitat a Barcelona. Aquesta iniciativa pot generar llocs de treball a la ciutat", explicava la presidenta del Port, Mercè Conesa, el passat estiu.

Suport de veïns i hotelers

Just avui els hotelers de Barcelona han demanat un acord perquè el museu de l'Hermitage s'instal·li a la ciutat, ja que consideren que es tracta d'un projecte que portarà turisme de qualitat. Es tracta, asseguren, d'un projecte que la ciutat no pot perdre i avisen que si no és aquí, s'acabarà instal·lant en un altre lloc.

El projecte també té el suport de la Cambra de Barcelona i de l'Associació de Veïns de la Barceloneta i de nombroses entitats del barri. Al parer de Conesa el projecte seria de gran ajuda en la recuperació de la zona, atrauria turisme de qualitat i no costaria un euro públic perquè és finançat de forma 100% privada.

 

Imatge principal, projecte de l'Hermitage a Barcelona