L'ajuntament de Barcelona ha decidit no tirar endavant la construcció del museu Hermitage a Barcelona. La regidora Janet Sanz ha exposat els motius on ha fet referència als quatre informes d'una junta d'experts que han recomanat no tirar-ho endavant. Malgrat acollir-se a les seves conclusions, Sanz admet que "no ens ha de dir cap informe, ho hem vist nosaltres mateixos" que l'equipament tan proper al mar amb els temporals i la previsió de l'augment del seu nivell fa "necessari preveure què passarà en els propers cinc anys". L'Hermitage s'havia pensat per construir proper a l'Hotel Vela, dins la nova bocana del Port.

Des de l'ajuntament asseguren que "no és un emplaçament qualsevol" i l'han definit com a "fràgil" per la seva proximitat amb el mar on s'està avaluant recuperar tota la zona. L'ubicació no és l'únic inconvenient que han trobat.

El disseny de l'edifici tampoc "s'articulava amb l'entramat urbà" que el rodeja. D'altra banda, des del govern de Colau prioritzen reformular d'altres equipaments existents: "En el context de sostenibilitat, tenim edificis patrimonials que clama al cel que tenen una oportunitat molt potent", declara Sanz. I la mobilitat també és un altre escull ja que el transport públic, el metro, està a dos quilòmetres i consideren "mancances en el transport privat" per adequar la zona.

Per acabar, tampoc els ha convençut la finalitat de l'Hermitage. Consideren que "no té una funció cultural sinó comercial" basant-se en l'obligatorietat de comprar l'entrada completa a tots aquells visitants. La previsió és rebre 850.000 visitants, xifres similars a les del Museu Picasso que estan lluny de les del més visitat de la ciutat, el Museu Barça amb 1,5 milions de visitants anuals. L'ajuntament també lamenta que la plantilla de l'Hermitage no contempli grans experts en la matèria i es relegui "a una sala d'exposicions". El projecte cultural preveu una evolució progressiva i consideren que tenir fons propi fins el 2032 és "insuficient". 

Per tot plegat, l'ajuntament de Barcelona titlla de "franquícia" aquest projecte i recorda que el Port de Barcelona "no pot fer cap concessió sense el vistiplau" del consistori que avui ha publicat les seves conclusions.​ El govern de Colau obre la porta a un nou projecte més viable i que "no generi externalitats negatives".

Les primeres reaccions no s'han fet esperar. El regidor de Junts per Catalunya a l'ajuntament de Barcelona, Ferran Mascarell, lamenta que el govern de Colau "s'agafi a quatre informes" que no són concluents de res. I qüestiona si per construir un centre comercial "ningú posaria dubtes".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat