El Port de Barcelona està estudiant la viabilitat d'instal·lar una planta de biometà per produir gas renovable amb les deixalles orgàniques dels vaixells. En un comunicat emès aquest dilluns pel Port de Barcelona, s'explica que actualment s'està estudiant aquesta possibilitat com a possible font de combustible net per als vaixells que s'hi aturin, i podria arribar a cobrir el 25% del total de combustible necessari. Segons les previsions del Port, la planta de biometà podrà produir uns 15.900 metres cúbics de gas natural liquat (GNL), el que representa el 25% del combustible que se subministra cada any en els vaixells que fan 'bunkering' al Port, el que podria suposar un gran salt en ñl'ús de combustibles nets.

El biometà es produirà a partir dels residus orgànics que els vaixells descarreguen al Port de Barcelona. Concretament, la producció de biometà la farà possible la transformació d'entre 50.000 i 60.000 tones de residus orgànics anuals, que provindran dels residus orgànics dels vaixells, de Mercabarna, dels restaurants del Port i de les tasques de jardineria de la zona portuària.  En la I Jornada de Sostenibilitat, que s'ha celebrat el matí d'aquest dilluns, s'ha explicat que la producció de combustibles nets, la generació d'energia fotovoltaica i l'electrificació dels molls són "els tres grans projectes" en el que el Port centra la seva estratègia de descarbonització. A banda de la planta de biometà, en la mateixa jornada s'ha posat l'accent en el projecte de creació d'una comunitat energètica en el moll de Pescadors i l'estudi de fer-lo possible en tot el Port.

Què és el biometà?

El biometà és un gas natural renovable que es pot produir de forma relativament senzilla a partir del tractament de residus orgànics. Les propietats del biometà són similars a les del gas fòssil, el que es pot trobar a la naturalesa, i, per tant, és un ferm candidat per substituir-lo, i es considera "bio" perquè prové de la degradació de residus orgànics. Té les mateixes propietats i avantatges que el gas natural enfront d'altres combustibles fòssils, com són menys emissions d'òxids de nitrogen (NOx) i partícules (causants, entre altres, de la mala qualitat de l'aire), i és neutre en emissions de CO2, per la qual cosa contribueix a descarbonitzar el sector gasista i, per tant, a lluitar contra el canvi climàtic.

El biometà és una versió refinada del biogàs, el gas que es produeix a través de la fermentació de deixalles orgàniques procedents de l'activitat humana, tant de les seves escombraries com de les aigües residuals, de la indústria alimentària i de la ramaderia. El resultat és un gas renovable que depurat agafa el nom de biometà. Aquest és un dels processos més prometedors del moment. Avui dia es treballa per trobar una manera de fer servir els residus humans generats a les ciutats per generar biometà, i aquesta sembla que és una de les línies d'innovació energètiques més prometedores en àmbits urbans.