El ple d’investidura del nou alcalde de Barcelona serà finalment aquest dissabte, 17 de juny, un cop Vox ha renunciat a presentar un recurs contenciós que ajornaria el plenari de forma automàtica al 7 de juliol. Segons ha avançat ‘El Periódico’ i ha confirmat ElNacional.cat, la Junta Electoral Central ha desestimat el segon recurs presentat per Vox a Barcelona, que demanava el recompte dels més de 6.000 vots nuls amb la pretensió d’aconseguir validar prou vots per a aconseguir un tercer regidor en detriment del PSC. Aquesta denegació obria la porta a que la formació d’ultradreta presentés un recurs contenciós, però finalment aquest partit ha desestimat fer aquest pas.

 

 

Després de dies d’incertesa per la possibilitat d’ajornar el ple d’investidura, fonts de Vox han assegurat aquest dimecres a la tarda que “no endarrerirà la constitució de l’Ajuntament”, a més d’acceptar el criteri de la JEC per desestimar el recurs. Amb aquesta decisió del partit d’ultradreta es posa fi a la possibilitat que el ple s’ajornés unes setmanes i, de retruc, pressiona la resta de partits a accelerar les negociacions per tancar algun tipus d’acord de govern, ja que, a tres dies de la celebració del ple d’investidura, encara no està clar si el futur alcalde de Barcelona serà Xavier Trias, guanyador de les eleccions, o Jaume Collboni, si és capaç d’articular una majoria absoluta alternativa.

De fet, a hores d’ara l’únic que se sap del cert és que Vox ha convocat els seus simpatitzants a concentrar-se a la plaça de Sant Jaume aquest dissabte a les 16:30, amb la intenció de donar la benvinguda als dos regidors que per primer cop entraran a la Casa Gran, però més enllà d’aquest fet, respecte a la investidura el més calent és a l’aigüera, ja que Xavier Trias, tot i ser el guanyador de les eleccions, encara no té garantit que sigui investit alcalde, ja que no ha tancat cap acord, mentre que a les esquerres prossegueixen els moviments però sense cap concreció, tot i que ha mantingut diverses trobades amb Ernest Maragall.

Precisament, aquest mateix migdia el número dos dels comuns a Barcelona, Jordi Martí Grau, ha llançat l’enèsima crida a articular un govern progressista format per PSC, BComú i ERC, però avisant que el partit d’Ada Colau no “regalarà” els vots a Jaume Collboni a canvi de res, de manera que desarticula la proposta del PP de votar els socialistes amb una única condició, que els comuns no entrin al govern. Per la seva banda, el PSC ha exigit “generositat” als comuns, com la que els socialistes haurien demostrat en les investidures de Colau del 2015 i 2019.