Un informe de l'Observatori de Serveis Urbans (Osur) sobre l'evolució dels comptes municipals de Barcelona de 2010 a 2018 conclou que la ciutat ha reduït la seva inversió en educació, serveis bàsics i seguretat aquest mandat respecte a l'anterior.

La partida d'educació ha baixat un 15%: l'Alcaldia de Xavier Trias va gastar en 2012-14 una mitjana de 84 euros anuals per habitant i el Govern de Ada Colau n'ha invertit 73,3, segons un comunicat d'Osur, l'informe del qual analitza 21 ciutats espanyoles partint de xifres oficials.

La despesa en funcionament de centres docents de Preescolar i Primària i Educació especial va caure el 2018 un 44% respecte a l'any anterior.

I el pressupost en benestar comunitari ha baixat un 6% aquest mandat -són serveis com a gestió de residus, netedat viària, abastament d'aigua, amb clavegueres, serveis funeraris, enllumenat i protecció del medi ambient-: Trias va invertir una mitja d'anual de 243 euros per habitant "en plena crisi", i Colau 229.

Atenent els pressupostos d'aquest any, Barcelona haurà invertit 220,11 euros per habitant, "molt lluny" de la mitjana catalana (296,04 euros) i per sota de 244,05 per habitant a Espanya.

Habitatge

En habitatge, l'informe no veu "efectes notables" de la inversió de l'actual govern per resoldre el problema d'accés a l'habitatge, i la despesa per promocionar i gestionar pisos protegits (20,18 euros per habitant el 2018) és la meitat que el de Madrid (40,39).

Colau n'ha gastat més (26,1 euros anuals davant els 10 amb Trias), però la comparativa de disponibilitat d'habitatge públic reflecteix que gairebé no es produeix habitatge públic: "La carpetada de Colau al pla Trias d'habitatge públic amb un model de col·laboració públic-privada és el responsable de l'aturada", segons Osur.

L'anàlisi també veu menys despesa en seguretat i ordre públic: Trias va invertir 113,71 euros el 2014, davant els 105,43 el 2018, "la qual cosa podria explicar en part l'augment de la criminalitat" a Barcelona.

Sobre protecció i gestió del patrimoni històric-artístic, ara es destinen 0,13 euros per habitant (davant la mitjana de 0,3 en el mandat de Trias), mentre que Madrid n'està destinant 5,21 "malgrat tenir menys visitants".

En instal·lacions esportives es gasten 3,2 euros per habitant, la meitat que el mandat anterior (6,4), segons Osur, una plataforma de l'Associació per l'Excel·lència dels Serveis Públics (Aesp), que "vol convertir-se en altaveu de les opinions" de la ciutadania sobre els seus serveis municipals.