El macrobotelló que ha tingut lloc aquesta matinada a la zona compresa entre la plaça Espanya i les avingudes Maria Cristina i Rius i Taulet i que ha arribat a congregar fins a 40.000 persones al llarg de la nit, ja no és per a l’Ajuntament de Barcelona un “problema d’ocupació massiva de l’espai públic” sinó que s’ha convertit en un “problema clarament d’ordre públic”, segons ha afirmat aquest matí el tinent d’alcaldia de Seguretat Albert Batlle a l’hora de valorar els greus aldarulls d’aquesta nit, que s’han saldat amb 20 detencions i 43 assistències sanitàries, a banda de dos cotxes no logotipats de la Guàrdia Urbana i mitja dotzena de motos cremades i destrosses en la façana del Palau de Congressos.

La conseqüència d’elevar la situació a un problema d’ordre públic és, segons el mateix Batlle, que “qui l’ha d’afrontar és qui en té les competències, que és el cos de Mossos d’Esquadra” i per això ha assenyalat que ja ha mantingut contactes amb la conselleria d’Interior i que responsables de la Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra estan aquest matí estudiant com es pot evitar la repetició de la situació aquesta propera nit. 

macrobotellon plaza espanya barcelona merce 2021 pau de la calle (2)

La concentració, segons l'ajuntament, no tenia res a veure amb la Mercè / Pau de la Calle

De fet, l'Ajuntament, que divendres va renunciar a controlar els macrobotellons, ha emplaçat a una propera compareixença dels responsables de cossos policials per definir el dispositiu que es pugui posar en pràctica aquesta mateixa nit.

L’Ajuntament ho desvincula de la Mercè

A més, l’Ajuntament de Barcelona ha insistit a desvincular el macrobotelló amb la festa de la Mercè. Segons el tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí, aquest “es va produir sense cap connexió amb la pròpia festa”. “És un fenomen totalment extemporani a les dinàmiques pròpies de la Mercè”, ha afegit Martí.

De fet, el mateix tinent d’alcaldia ha assegurat que no hi ha cap intenció d’anul·lar cap acte de la festa major per evitar que es tornin a reproduir els aldarulls, ja que considera que no hi ha cap relació.

Atac al SEM i Guàrdia Urbana

Respecte als incidents d’aquesta passada nit, Batlle ha explicat que els problemes van començar cap a dos quarts de tres, quan un equip del SEM va intentar atendre a un ferit per arma blanca, quan es va produir “un atac directe a l’acció de la Guàrdia Urbana i el personal sanitari”. En aquest moment és quan “es destrossen dos vehicles no logotipats de la Guàrdia Urbana i acaba amb el trencament de la façana de la planta baixa del Palau de Congressos”.

macrobotellon plaza espanya barcelona merce 2021 pau de la calle (4)

Equips del SEM atenen un ferit / Pau de la Calle

Batlle també ha informat que de les 43 persones ateses, 17 ho van ser per lesions lleus, 23 per lesions menys greus i 3 van ser catalogats com a greus. A més, 13 dels atesos ho van ser per ferides d’arma blanca.

 

Imatge principal: Al macrobotelló es van arribar a aplegar unes 40000 persones / Pau de la Calle