L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha rebut avui un nou revés. Totes les forces municipals, a excepció de Barcelona en Comú i la CUP, han reprovat la inacció del govern municipal al districte de Ciutat Vella, on la inseguretat i la proliferació dels narcopisos s’ha estès com una taca d’oli en els últims mesos.

En un ple curt i sense gaire confrontació, fins i tot plàcid per tractar-se d’una reprovació, els partits contraris a Colau l’han acusat "d’abandonar" els veïns i de permetre que la prostitució i el narcotràfic tornin al barri del Raval. 

El Partit dels Socialistes, que és qui ha promogut el ple, ha acusat el govern d’”inacció” i de “dialogar tard i malament”. El seu portaveu, Jaume Collboni, ha assegurat que la reacció de Colau ha estat “decebedora, de pal·liatius, de posar una tireta a un tumor”.  A més ha remarcat que l’Ajuntament no es pot permetre “perdre el cor de la ciutat” i malbaratar la inversió que s’ha fet al Raval durant anys. Collboni, en un to conciliador, li ha ofert una proposta de 34 solucions amb mesures estructurals, de seguretat i d’economia. “Només li demano que s’ho miri i que s’oblidi que ho ha fet el PSC”, ha reblat.

Mà estesa

El PDeCAT per la seva banda, ha lamentat que els veïns se sentin abandonats, perquè “això és el més greu”. El portaveu del grup Xavier Trias ha dit que no és fàcil acabar amb la prostitució i el tràfic de drogues, però que l’Ajuntament “té l’obligació claríssima d’evitar que la situació es cronifiqui”.

Tot i les crítiques, el PDeCAT ha allargat la mà al govern municipal, però ha advertit que cal actuar amb fermesa. “Vostès donen la sensació de tolerància zero”, ha remarcat Trias. “Ningú vol anar a viure a un pis on a sota hi ha prostitutes o drogues, i en això pot actuar perquè l’alcalde és l’alcalde”, li ha etzibat.

Esquerra Republicana ha senyalat que la realitat que es viu al Raval és molt dura i que els veïns que han assistit al ple (membres de l’associació de l’Illa Robadors-Picalquers-Roig) no ho han fet per “desgastar” el govern sinó perquè estan “farts de sentir el nom dels seus carrers per parlar de problemes i deteriorament”.

Des de Ciutadans, Carina Mejías ha remarcat que en tres anys “ha retornat” el pitjor Raval: “L’explotació sexual, la falta de seguretat, la desídia, els narcopisos, les baralles de carrer, tot això ha tornat”. Així mateix, ha retret a Colau que hagi “abandonat” els veïns fins al punt que s’han hagut d’organitzar per “provocar la reacció del govern”.

Des del Partit Popular, Alberto Fernández Díaz ha dit que el Raval s’ha convertit en un lloc de “baralles al carrer i d'homicidis” i que lluny de solucionar-se, el problema s’està expandint.

El govern respon amb números

La regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha assegurat que l’Ajuntament té “un pla” i per justificar-ho ha parlat de xifres. Ha explicat que “a finals del 2018 s’hauran invertit més de 76 milions d’euros en el barri” i que pel que fa al pla de xoc de drogues, al 2018 s’hi hauran invertit 1,9 milions d’euros. Així mateix, ha especificat que entre els anys 2017 i 2018 s’han fet 74 entrades a domicilis amb un total de 99 detinguts. 

La CUP es justifica

La CUP no ha donat suport a la reprovació perquè, segons es dedueix de les seves paraules, els grups que la presenten només es preocupen del Raval quan els interessa. Per això els ha preguntat: "On són quan els veïns pateixen assetjament, quan la policia persegueix persones racialitzades i quan es multipliquen els pisos turístics, on són?", ha dit la regidora Maria Rovira.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat