La renúncia dels promotors del museu Hermitage a instal·lar-se a Barcelona davant totes les dificultats que s’hi han trobat al llarg dels anys per part de l’ajuntament, que ha fet tot el contrari a facilitar-los el camí malgrat que el Port de Barcelona ja els havia posat a disposició un solar a la nova bocana, ha comportat la ràpida reacció dels diferents grups que componen el plenari municipal, que han responsabilitzat directament l’equip de govern municipal i la seva alcaldessa, Ada Colau, de l’abandonament definitiu del projecte de portar a la capital de Catalunya una franquícia de la pinacoteca de Sant Petersburg.

Qui s’ha mostrat més contundent davant l’anunci, conegut a primera hora d’aquest divendres, de la renúncia a l’Hermitage Barcelona ha estat el regidor de Junts per Catalunya Jordi Martí Galbis, que ha assegurat que la renúncia dels promotors a continuar defensant el projecte i concentrar ara els esforços a aconseguir una indemnització judicial “confirma els pitjors pronòstics” i ha atribuït el desenllaç al “sectarisme d’Ada Colau i BCN en Comú, sumat a la inoperància i la inutilitat del PSC i la complicitat d’ERC”, els quals han “foragitat un gran projecte cultural, forçant la legalitat, provocant una pèssima imatge de la ciutat i provocant la judicialització del cas”. 

Martí Galbis ha afegit que la renúncia a l’Hermitage costarà molts diners a la ciutat, ja que la resolució judicial podria finalitzar amb l’obligació per part de l’ajuntament “d’indemnitzar els promotors, que tenen una concessió del Port i els corresponents drets adquirits”. El regidor de Junts ha quantificat aquest rescabalament en “150 milions d’euros”, la qual cosa comportaria una “paradoxa”: “Barcelona es pot quedar sense Hermitage, però finançant els promotors perquè aquest centre cultural acabi en una altra ciutat com Madrid, per exemple”. Per tot plegat, ha apuntat que es tracta d’un “greu error.”

“Actitud capriciosa del govern”

Per la seva banda, Esquerra Republicana ha preferit repartir responsabilitats. El regidor i portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, ha considerat que “el govern municipal no ha volgut ni ha sabut gestionar aquest tema”, però també que “calia que els promotors s'haguessin esforçat a plantejar un projecte cultural ambiciós per a la ciutat i no ho han fet”. A més, Coronas ha indicat que “el govern s'ha dedicat únicament a posar-hi traves, no té cap projecte ni tampoc ha plantejat una alternativa millor per a la ciutat”. Per això s’ha mostrat preocupat perquè “aquesta actitud capriciosa del govern no ens costi diners a tota la ciutadania”.

Al seu torn, el grup municipal de Valents, que en el ple municipal d’aquest divendres ja han aconseguit el reconeixement del canvi de nom substituint l’anterior, Barcelona pel Canvi, ha apuntat que “la política del no i del bloqueig porta a la pèrdua d'oportunitats”, per apuntar també que “la ciutat de Barcelona no està per perdre més projectes ni inversions”. Per la seva banda, la presidenta del grup municipal de Ciutadans, Luz Guilarte, ha assegurat que "la decisió dels promotors de l’Hermitage és la crònica d'una pèrdua anunciada”, i ha afegit que és “comprensible el cansament dels organitzadors amb la mala gestió d'un govern municipal que governa a cop de sectarisme i ideologia”. Finalment, la regidora no adscrita, Marilen Barceló, ha assenyalat també en el ple que “no pot ser que perdem un projecte com l’Hermitage simplement per ideologia dels comuns”.

Collboni no hi renuncia

Addicionalment, qui ha donat la sorpresa respecte al cop de porta de l’Hermitage ha estat el primer tinent d’alcaldia i líder del PSC, Jaume Collboni, que també en la seva intervenció durant el ple ha assegurat que manté l’esperança d’aconseguir portar el museu a la ciutat: “No renuncio a l’Hermitage”, ha afirmat. I a continuació ha afegit: “Que hi hagi discrepàncies en un govern de coalició és normal”.