Les dificultats que s’estan trobant els promotors del Museu Hermitage per part de l’Ajuntament de Barcelona per obrir una franquícia a la capital de Catalunya contrasten amb la facilitat amb que s’estan oferint altres punts de l’Estat espanyol, que no posarien tants entrebancs a la instal·lació del museu.

Si aquest diumenge es va tenir coneixement que la ciutat andalusa de Màlaga ja s’ha ofert amb tot un projecte que inclou una ubicació a la zona portuària, avui s’ha confirmat que Madrid no pensa deixar enrere les seves opcions a pescar un projecte rebutjat per Ada Colau.

Al gener de l'any passat ja es va confirmar que el consistori madrileny anava al darrere de l’Hermitage, però aquest dilluns, just l’endemà de conèixer-se l’opció malaguenya, la regidora de Cultura, Turisme i Esport de l’Ajuntament de Madrid, la barcelonina Andrea Levy, ha confirmat que el consistori de la capital espanyola manté converses amb el Museu de l'Hermitage amb l'objectiu d'"ampliar l'oferta cultural" de la capital.

"Vam iniciar converses amb l'Hermitage, i les negociacions i converses se segueixen mantenint per ampliar l'oferta cultural de la ciutat de Madrid", ha traslladat Levy als mitjans de comunicació des de la Galeria de Cristales del palau de Cibeles.

"L'Ajuntament de Madrid segueix perseguint la voluntat d'ampliar la seva oferta cultural, i tot el que sigui ampliar aquesta milla d'or de museus en aquest eix del Prado, se seguirà fent", ha assenyalat Levy, que ha puntualitzat: "Estem oberts a totes les negociacions".

Ayuso també s’hi apunta

De fet, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha allargat la mà a l’alcalde madrileny, José Luis Martínez-Almeida, per a col·laborar conjuntament si estiguessin disposats a portar el museu Hermitage a la capital espanyola.

Així ho ha traslladat en declaracions als mitjans, després de la negativa de l'Ajuntament de Barcelona a concedir un terreny al port de la capital catalana als promotors i davant la possibilitat que s'estiguessin buscant ciutats alternatives.

solar hermitage barcelona jordi palmer

Solar del Port de Barcelona on estava previst construir l'Hermitage / Jordi Palmer

"Si l'Ajuntament de Madrid està interessat a atreure aquest museu comptaran amb tota la col·laboració de la Comunitat. Cada vegada venen més projectes a Madrid i farem tot el que està a les nostres mans perquè vinguin", ha manifestat des del centre d'Art Reina Sofia.

L’opció malaguenya

Per part de Màlaga, ciutat també governada pel PP, l’alcalde Francisco de la Torre s’ha reunit recentment amb els promotors i els ha ofert diferents opcions on podria encaixar el projecte, encara que els responsables de la iniciativa han mostrat preferència pel port. Més concretament, la ubicació on es construiria es troba a la zona del moll de San Andrés, just al costat de la parcel·la en la qual està prevista la construcció d'un nou auditori de música. 

Així, mentre que Màlaga i Madrid fan maniobres per aconseguir instal·lar als seus municipis el Museu Hermitage, a Barcelona la situació continua estancada un cop l’ajuntament es va tancar en banda a l'estiu.

 

Imatge principal: Imatge virtual del projecte barceloní de l'Hermitage / Toyo Ito & Associates, Architects