Open Arms ha presentat al Port de Barcelona el nou vaixell insígnia de l'organització: l'Open Arms Uno. El fundador de l'organització, Oscar Camps, l'ha presentat en un acte acompanyat del president Pere Aragonès i l'alcaldessa Ada Colau, així com el president del Port, Damià Calvet, i Enrique Piñeyro, president de l'ONG Solidaire. Camps ha agraït la "generositat" de Piñeyro, que ha cedit el vaixell, i ha explicat que no ha estat fàcil trobar una embarcació per rescatar "amb dignitat" ni tampoc matricular-lo a Barcelona, però s'ha mostrat satisfet del resultat final. "És un vaixell que representa una ciutadania i un poble i serà l'ambaixador allà on vagi perquè podem arribar a qualsevol racó del món", ha assenyalat.

El nou vaixell té un tonatge més de 4 vegades superior al vell remolcador Open Arms, té a bord un hospital amb 26 llits, una coberta de 353 metres quadrats i cobertes preparades per a l'aterratge d'un helicòpter en cas d'emergència i evacuació. A bord hi portarà 4 llanxes semirígides, també conegudes com a RHIB, i permetrà acollir unes 300 persones, un nombre que, en cas d'emergència i sense fer perillar les condicions del vaixell, podria ampliar-se fins al miler. A més, compta amb 31 places per a tripulació. Camps ha celebrat disposar d'una nova eina per protegir els més vulnerables. "No és meu, és vostre, de tota la ciutadania", ha dit sobre el vaixell Open Arms Uno des del Port de Barcelona. "Quan vaig decidir marxar a Lesbos no pensava que set anys després, en lloc de desaparèixer, estaríem aquí presentant un vaixell amb capacitat per més de 1000 persones", ha dit Camps, que ha qualificat de trist encara estar en aquesta situació i haver de lamentar pèrdua de vides "de forma innecessària". "Ens ajudarà a rescatar amb seguretat més persones, a protegir les vides de persones vulnerables i a complir l'obligació que té qualsevol embarcació o persona que es creui amb vides en perill al mar, com estipulen la Llei del Mar i els convenis internacionals", reivindica Open Arms. 

 

Suport d'Aragonès i Colau

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha felicitat l'organització pel nou vaixell, anticipant que servirà per salvar vides i, igual que Camps, ha agraït a Piñeyro que sigui possible. Aragonès ha destacat que Catalunya és terra d'acollida i ha fet bandera de la solidaritat si bé també admès que hi ha "molta feina a fer" des de les institucions. Per la seva banda, l'alcaldessa Ada Colau ha remarcat que Open Arms ha salvat milers de vides amb pocs recursos i en condicions "molt adverses" i ha afirmat que la ciutat de Barcelona sempre ha donat suport a l'organització, també en la causa jurídica oberta a Itàlia. Colau també ha dit que Open Arms és un mirall de "la hipocresia" de les polítiques europees i ha criticat la llei d'estrangeria per "racista".

Un altre dels participants a l'acte, Damià Calvet, ha donat la benvinguda a l'Open Arms Uno al Port de Barcelona, que serà la base de l'embarcació, i ha assenyalat que avui estan complint amb la seva "responsabilitat moral". Piñeyro, per la seva banda, ha destacat que no han de demanar permís per rescatar. Al contrari, ha assegurat que rescatar és "una obligació" i ha fet valdre que Open Arms, amb qui col·labora, hagi rescatat milers de vides. Just després dels parlaments de les autoritats s'ha donat pas a un espectacle a bord de la nau a càrrec de la companyia teatral Fura dels Baus. L'espectacle ha comptat, a més, amb la col·laboració del cantant Joan Dausà i la mezzo soprano Mar Esteve, que també han actuat a bord de l'Open Arms Uno.