Comencen les obres al metro de Barcelona per a l'estiu del 2022, concretament amb talls i afectacions a l'L3 i a l'L5 (les línies verda i blava, respectivament). Si agafes sovint el metro, és rellevant que estiguis al corrent d'aquestes obres, ja que els talls al servei implicaran que hauràs de canviar el teu itinerari habitual. A més d'anunciar les obres planejades per a les línies 3 i 5 durant els mesos de juliol i agost, TMB ha informat també dels transports i els serveis alternatius de rigor.

A continuació t'expliquem les parades afectades, les dates de durada de les obres al metro de Barcelona i els recorreguts alternatius en els talls a l'L3 i a l'L5. També et donarem alguns consells extra que et serviran d'ajuda en cas de talls de servei inesperats. Recomanem que vagis llançant freqüentment aquesta guia perquè en qualsevol moment les dates de les obres es poden allargar més del compte o pot ser que apareguin noves afectacions.

🚇 Atenció al tall de la línia 5 de metro a Barcelona per obres: afectacions i alternatives

❓ Les estacions ‘fantasma’ del metro de Barcelona

Obres en l'L5 del metro de Barcelona (juliol i agost)

Des del divendres 1 de juliol fins al dimecres 31 d'agost (ambdós inclusivament), es produiran una sèrie de talls parcials en l'L5 del metro de Barcelona per obres de millora que provocaran afectacions inevitables. El primer tall de la línia 5 es produirà de l'1 de juliol fins al 31 de juliol: durant aquests dies, el tram entre La Sagrera i Horta quedara fora de servei. La línia blava del metro de Barcelona funcionarà amb total normalitat de Cornellà Centre a La Sagrera i d'Horta a Vall d'Hebron.

El segon tall de l'L5 és una ampliació de l'anterior. De l'1 al 31 d'agost, el tram entre La Sagrera i El Carmel quedaran fora de servei. Una vegada més, podràs moure't entre Cornellà Centre i La Sagrera, i entre El Carmel i Vall d'Hebron amb total normalitat.

Per sort, el blog oficial de TMB ofereix moltes alternatives mentre durin les obres d'estiu de l'L5. La primera alternativa recomanada és utilitzar les altres línies de metro de Barcelona. Per exemple, l'L3 permet arribar a les parades de Diagonal i Vall d'Hebron. I l'L4 et pot portar a les parades de Verdaguer i Maragall.

Recorda que l'horari del metro de Barcelona és, de diumenge a dijous, de les 5 h de la matinada fins a les 12 h de la nit, divendres de les 5 h de la matinada fins a les 2 h de la matinada, i dissabte el metro té servei durant tota la nit.

En el cas que les línies L3 i L4 no t'ajudin a pal·liar amb les afectacions de l'L5 durant juliol i agost, pots considerar també les línies de bus D50 i V27. De nou, TMB explica detalladament les parades de bus connectades a estacions de l'L5.

D50: per a les estacions Virrei Amat (1589 - Doctor Pi i Molist - Fabra i Puig o 1958 - Av del Quinze-Costa i Cuixart), Maragall (1095 - Av dels Quinze - Pg Maragall o 1232 - Pg Maragall - Ronda Guinardó), Congrés (1037 - Pg Maragall - Manigua, 1232 - Pg Maragall - Ronda Guinardó o 1345 - Pg Maragall-Segle XX), Camp de l' Arpa (859 - Sant Antoni Maria Claret o 1305 - Pg Maragall - Indústria), Sant Pau / Dos de Maig (212 - Indústria - Independència o 635 - Dos de Maig - Sant Antoni Maria Claret), Sagrada Família (784 - València - Lepant o 1297 - Mallorca - marina).

V27: per a les estacions La Sagrera (455 - Meridiana - La Sagrera o 744 - Felip II - Meridiana), Congrés (508- Pl dels Indians o 509 - Pl dels Indians), Maragall (363 - Felip II - Pl Congrés o 1048 - Felip II - Pl Congrés), Virrei Amat (651 - Mercat Marte de Déu de la Mercè o 2616 - Mercat Mare de Déu de la Mercè), Vilapicina (1403 - Fabra i Puig - Petrarca o 1404 - Fabra i Puig - Petrarca).

Recomanacions tall L5 TMB
Recomanacions amb transports alternatius durant els talls de l'L5 / Foto: TMB

Finalment, hi haurà 2 busos especials mentre durin aquestes obres al metro de Barcelona durant l'estiu de 2022. Tingues en compte que són d'ús preferent per a persones amb discapacitat i/o amb mobilitat reduïda. El primer començarà el seu servei al juliol, i anirà des de la parada de La Sagrera fins a Horta (i viceversa), mentre que el segon bus especial s'afegirà l'agost per cobrir les parades entre Horta i El Carmel. Compartiran el mateix horari de metro, comentat més amunt.

En aquest sentit, té en compte que l'horari d'aquests busos llançadora no garanteixen l'enllaç amb l'últim tren del servei de metro. Pots consultar amb més detall els serveis d'aquests busos especials al PDF explicatiu que ha creat TMB per a això. Finalment, aquí tens els seus serveis aproximats, perquè puguis planificar-te aquest estiu el millor possible.

Recorregut Bus Especial L5 TMB
Recorregut del Bus Especial durant els talls de l'L5 / Foto: TMB

Horari de servei del bus llançadora el juliol entre La Sagrera i Horta:

• Temps de pas aproximat:

Laborables: entre 3 i 7 min.
Dissabtes: entre 5 i 11 min.
Diumenges i dies festius: entre 6 i 8 min.


Horari de servei del bus llançadora l'agost entre La Sagrera i Horta:

• Temps de pas aproximat:

Laborables: entre 4 i 8 min.
Dissabtes: entre 6 i 11 min.
Diumenges i dies festius: entre 6 i 8 min.


Horari de servei del bus llançadora l'agost entre Horta i El Carmel:

• Temps de pas aproximat:

Laborables: entre 7 i 11 min.
Dissabtes: entre 7 i 11 min.
Diumenges i dies festius: entre 6 i 8 min.

T'ha lligat tota aquesta allau d'informació sobtada? A continuació tens el Maps especial que ha creat TMB per a això:

Obres en l'L3 de metro (juliol)

Hi haurà diverses obres que es realitzaran al llarg del mes de juliol en l'L3 del metro de Barcelona que afectaran el teu dia a dia si utilitzes aquesta línia amb freqüència. En concret, les dues incidències afectaran l'estació Liceu. La primera afectació tindrà lloc de l'11 al 19 de juliol, ambdós inclusivament.

Durant aquests 9 dies, els trens no efectuaran parada a l'andana de Liceu en el sentit Zona Universitària. I del 20 al 31 de juliol, els trens no faran la seva parada reglamentària a Liceu en sentit Trinitat Nova.

Per a aquestes afectacions del servei del metro de Barcelona en l'L3, TMB recomana que, per arribar a l'estació Liceu des de Drassanes o Catalunya, es poden usar les línies de bus V13 i 59. L'altra opció recomanable és caminar: des de l'estació de Catalunya fins a Liceu hi ha 450 metres, mentre que de Drassanes a Liceu hi ha uns 650 metres.

Afectacions pels talls de la L3 del Metro|Metre TMB
Afectacions pels talls de la L3 del Metre|Metro / Foto: TMB

Obres en l'L3 del metro de Barcelona (agost)

Les obres que es realitzaran l'agost en l'L3 seran més complexes que les de juliol. Pren nota: des del dilluns 1 d'agost fins al final del servei del dimecres 17 d'agost, el tram de l'L3 entre Paral·lel i Liceu es quedarà sense servei a causa d'unes obres que es faran en la via. Per tant, la parada Drassanes quedarà totalment inutilitzada fins al final d'aquestes afectacions.

La bona notícia és que la línia 3 funcionarà amb total normalitat entre Zona Universitària i Paral·lel i entre Liceu i Trinitat Nova. Així que si només et mous dins d'aquests dos blocs, aquestes incidències no t'afectaran.

Afectacions Tribunal L3 agost TMB
Afectacions pels talls en l'L3 durant agost / Foto: TMB

En el cas que sí que t'afectin, TMB recomana utilitzar a l'agost les línies D20, H14, V13 i 59 per anar de Paral·lel a Liceu (o viceversa) i continuar utilitzant la línia verda del metro de Barcelona. El mateix si has de dirigir-te des de Drassanes a les seves dues parades limítrofes.

En qualsevol cas, a continuació tens totes les combinacions possibles, els busos que has d'agafar (incloent-hi les parades de pujada i les de baixada). La informació prové del blog oficial de TMB. El mateix amb el Maps informatiu que trobaràs més a baix.

De Drassanes a Paral·lel:
D20: pujar en la parada 1326 -Paral·lel – Drassanes i baixar en la parada 1004 - Metro Paral·lel.
H14: pujar en la parada 1326 -Paral·lel – Drassanes i baixar en la parada 1004 - Metro Paral·lel.

De Paral·lel a Drassanes:
D20: pujar en la parada 722 - Paral·lel – Cabanes i baixar en la parada 723 - Paral·lel – Drassanes i caminar 4 minuts.
H14: pujar en la parada 722 - Paral·lel – Cabanes i baixar en la parada 723 - Paral·lel – Drassanes i caminar 4 minuts.

De Drassanes a Liceu:
V13: pujar en la parada 1289 - La Rambla – Pl. del Teatre i baixar en la parada 1290 - La Rambla – Liceu.
59: pujar en la parada 1289 - La Rambla – Pl. del Teatre i baixar en la parada 1290 - La Rambla – Liceu.

De Liceu a Drassanes:
V13: pujar en la parada 1295 - La Rambla – La Boqueria i baixar a la parada 1325 - La Rambla – Santa Mònica.
59: pujar en la parada 1295 - La Rambla – La Boqueria i baixar a la parada 1325 - La Rambla – Santa Mònica.

De Paral·lel a Liceu:
D20/H14 i V13/59: pujar en les línies D20 o H14, en la parada 722 - Paral·lel – Cabanes, baixar en la parada 252 - Portal de la Pau i fer transbord a les línies V13 o 59 en la parada 257 - Portal de la Pau i baixar en la parada 1290 - La Rambla – Liceu.

De Liceu a Paral·lel:
V13/59 i D20/H14: pujar en les línies V13 o 59, a la parada 1295 - La Rambla – La Boqueria, baixar en la parada 1325 - La Rambla – Santa Mònica, caminar 5 minuts fins a la parada 1326 - Paral·lel – Drassanes i fer transbord a les línies D20 o H14 i baixar en la parada 1004 - Metro Paral·lel

Com planificar el teu recorregut en cas d'obra o afectació imprevista al metro

Encara que l'objectiu d'aquesta guia és informar-te de futures obres del metro de Barcelona a l'estiu de 2022, en qualsevol moment et pots trobar amb una afectació inesperada (o que simplement no tenies en compte). Què pots fer en el cas que el servei de metro no t'ofereixi alternatives, o les esmentades alternatives no et convinguin per als teus plans? Hi ha 2 eines a l'abast del teu mòbil a les que pots recórrer.

La primera eina és la sempre fidel aplicació Google Maps. Aquesta app, una de les imprescindibles per a qualsevol mena de mòbil, sol estar al dia de les afectacions de tota mena relacionades amb el transport públic (metro, trens, TRAM, FGC...), així que si indiques la teva localització, i on et vols dirigir, t'oferirà moltes alternatives.

Recorda que, una vegada has indicat la teva ubicació i la teva destinació, t'apareix una opció on pots activar o desactivar mitjans de transport; és un filtre ideal que passa molt desapercebut i que et pot ajudar si, per exemple, no et ve de gust prendre el bus i vols prioritzar el tren (o anar caminant).

L'altra opció és recórrer a l'app oficial de TMB, disponible tant en mòbils Android com per a iPhone. A més de permetre't validar bitllets i títols de transport sense utilitzar el contacte, o comprar bitllets (que després pots recollir a les màquines de metro), inclou una funció semblant a Google Maps anomenada Cóm arribar. Com arribar ofereix les millors rutes actualitzades de transport públic, i inclou informació com la durada del trajecte o mapa. També inclou una opció perquè el teu mòbil t'avisi si estàs arribant a la parada en la qual has de baixar.