L'obra digital (NFT) Casa Batlló: Living Architecture, una representació de la icònica façana de la Casa Batlló creada pel director i artista new media turc-americà Refik Anadol, sota la iniciativa de l'entitat, ha estat subhastada a la seu de Christie’s a Nova York per 1,3 milions d'euros. La Casa Batlló és el primer edifici Patrimoni Mundial de la UNESCO reinterpretat en format NFT, amb una obra pionera que canvia en temps real a través de la intel·ligència artificial (IA).

Què són els NFT?

L'obra subhastada, que es troba exposada a la Casa Batlló, és un NFT dinàmic, una peça pionera que canvia en temps real depenent de les dades ambientals recollides a la ciutat i les efemèrides que se celebren a la façana de la Casa Batlló (Sant Jordi, Nadal, encesos socials…). Per a completar l'experiència immersiva de l'obra d'art, el centre d'innovació digital de Firmenich, D-LAB, ha utilitzat dades visuals d'imatges de la casa combinades amb descriptors olfactoris específics de Barcelona, per a crear una fragància guiada per la intel·ligència artificial que representa l'olor de la casa.

NFT obra digital Casa Batlló  ACN
NFT obra digital de la Casa Batlló /  ACN

Màping per l'ISE

Precisament, unes 47.000 persones van poder gaudir dissabte 7 de maig d’una versió de l’obra creada per Refik Anadol.  L'espectacle multimèdia Casa Batlló: Living Arquitecture es va crear davant de la façana de la Casa Batlló. Aquest màping, inspirat en l’NFT subhastat a Christie’s, utilitza les últimes tecnologies per capturar l'essència d'aquesta icònica façana, situada al passeig de Gràcia de Barcelona, i provocar sensacions úniques als espectadors. La projecció formava part dels actes programats amb motiu del festival OFFF i de la fira audiovisual ISE, que se celebra a Barcelona des del 10 de maig.

@elnacionalcat ✨ Mapping a la façana de la Casa Batlló, obra de l'artista digital Refik Anadolva #elnacionalcat #casabatllo #mapping #Barcelona #gaudí ♬ sonido original - El Nacional.cat

La Casa Batlló ha fet una aposta per l'art digital i disposa d’un espai, el casabatllo.io, on aviat es llançaran noves vendes digitals de col·leccions d'artistes convidats, entre ells el mateix Refik Anadol. Aquestes vendes sempre estaran vinculades a donacions a institucions relacionades amb la neurodiversitat, segons ha explicat el director general de la Casa Batlló, Gary Gautier. Precisament el 10% dels guanys de la subhasta es destinaran a l'associació Aprenem Autisme i la Fundació Adana, especialitzades en l'atenció integral i suport a afectats per l’autisme, la dislèxia o el TDAH.