Els NFT, o tokens no fungibles, són un tipus de criptomoneda creada en una plataforma de contracte intel·ligent com Ethereum. Són objectes digitals únics que poden ser susceptibles de col·leccionar o fins i tot rendibles per a la seva compravenda. En altres paraules, són una espècie de targetes de col·leccionista digitals. En general, comencen com a una cosa que només els interessa als entusiastes, però si en tens un que surt de la normalitat, pot arribar a tenir molt valor en el futur.

Fungible i no fungible

Les criptomonedes poden ser fungibles, la qual cosa significa que totes les unitats de la moneda o tokens són iguals, com les monedes d'euro o els grans d'arròs. Els tokens no fungibles són al contrari, cada unitat de criptomoneda o token és únic i no es pot falsificar.

Aquest token no fungible es pot utilitzar per a moltes coses, fins i tot per a certs tipus de monedes. Però la tendència actual entre els NFT s'ha produït principalment a través de l'art digital i els objectes de col·lecció. La gent ha descobert que un objecte digital únic pot ser interessant i fins i tot tenir un valor monetari significatiu. És per això que ha guanyat tanta popularitat recentment, amb milers de projectes centrats en obres d'art, jocs i esports.

Com funcionen els NFT

Els NFT es creen al blockchain Ethereum, que no són modificables. Ningú no pot desfer la seva propietat d'un NFT o tornar a crear exactament el mateix NFT. També tenen la qualitat que qualsevol pot crear, comprar o vendre un NFT sense demanar permís. A més, cada NFT és únic i qualsevol pot veure-ho.

NFTNomés un amo

És com una targeta de col·lecció única en una finestra de visualització oberta que qualsevol pot admirar, però només una persona (o cartera de criptomonedes, per ser més exactes) pot tenir-la en un moment donat.

Un NFT sol estar representat per una obra d'art digital, com una imatge. És important comprendre que no es tracta només d'aquesta imatge (que es pot replicar fàcilment). La seva existència com a objecte digital en el blockchain és el que ho fa únic.

Com compro o canvio un NFT

Els NFT es compren i negocien com una criptomoneda basada en Ethereum, només que en lloc de comprar una quantitat de tokens, només es compra un token.

Es pot començar per descarregar MetaMask, que és una extensió del navegador que et permet interactuar amb diferents facetes d'Ethereum, com els intercanvis i les dApps (aplicacions descentralitzades). MetaMask també és una cartera digital per a Ethereum i tots els tokens creats a Ethereum, tant els fungibles com els no fungibles.

Després d'instal·lar l'extensió, has de comprar alguna cosa d'Ethereum, pots fer-ho directament en MetaMask amb una targeta de dèbit o Apple Pay fent clic en Agregar fons. És convenient guardar la teva contrasenya de MetaMask i la clau privada de la teva cartera en un lloc segur. Quan visites un lloc web que ven NFT o un lloc on pots intercanviar-los, connecta la teva cartera MetaMask al web (fes-ho sol en llocs que sàpigues que són segurs), i després podràs comprar NFT.

Per què les NFT tenen valor

Per què algú compraria un NFT i per què algun comprador estaria disposat a gastar encara més diners en el futur. El valor dels NFT no només prové d'algun tipus de joc digital, en el qual compres alguna cosa amb l'esperança de poder vendre'l per més en el futur. L'NFT hauria de ser valuós per a tu perquè gaudeixes fent-ho. Per exemple, si ets molt fan de l'NBA, és possible que vulguis un NFT que representi el teu jugador favorit.

No es pot copiar

En realitat, molts NFT són només imatges digitals en què pots fer clic amb el botó dret del ratolí i guardar-los fàcilment al teu ordinador, però els NFT també estan en el blockchain. Això és el que fa que sigui extremadament difícil copiar-los completament. L'entrada de blockchain també diu de manera transparent qui va crear el NFT. Per exemple, si un músic famós diu: "Aquesta és la meva adreça d'Ethereum que va crear aquesta imatge digital", això es pot verificar en el blockchain.

Alguns NFT poden ser valuosos d'altres formes. Per exemple, suposem que compres un NFT relacionat amb un joc en línia. Potser algun dia NFT et doni un premi especial en el joc, o podria ser la base per aconseguir un altre article difícil d'aconseguir; una cosa que només tu pots tenir perquè cada NFT és únic. Ara, amb els NFT, ningú no pot treure-te'l, ni tan sols els propietaris del joc.