L'Hospital de la Vall d'Hebron comptarà amb un nou edifici el 2026. El nou complex tindrà un total de deu plantes i permetrà atendre un milió de pacients cada any, en un centre d'atenció hospitalària que aglutinarà tots els serveis ambulatoris, excepte els pediàtrics. El futur edifici de 46.210 metres quadrats s’aixecarà a l’altra banda de la Ronda de Dalt, al costat mar, just davant de l’Hospital General. El començament de les obres està previst que sigui el 2024 i estarà enllestit dos anys després. L'horari de les consultes s'ampliarà de 8 del matí a 8 del vespre, per tal de facilitar la conciliació laboral dels pacients.

L’edifici d’atenció ambulatòria Vall d’Hebron allotjarà 250 consultes, 100 gabinets, 100 places d’Hospital de Dia, unitats de suport al diagnòstic i al tractament, unitats de farmàcia ambulatòria i una àrea de rehabilitació, a més dels espais de suport com espais administratius, d’informàtica i de treball per a professionals. El projecte forma part del nou Vall d’Hebron, una transformació ambiciosa que no només implica millorar les infraestructures i els equipaments del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, sinó que suposa una transformació organitzacional i competencial dels professionals, així com intensificar la col·laboració amb l’atenció primària i les institucions presents a l’àrea de referència territorial.

Concentrar recursos a l'actual Vall d'Hebron

Traslladar l’activitat ambulatòria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que cada any mobilitza un milió de visites, a les noves consultes suposarà una modificació radical del flux de pacients. Un cop el nou edifici estigui en funcionament, l’Hospital concentrarà recursos per a l’hospitalització i l’activitat quirúrgica i mantindrà la part més complexa de les unitats de diagnòstic i laboratori. Només l’Hospital Infantil preservarà la pràctica totalitat de les consultes actuals, recentment renovades. L'edifici forma part del projecte de renovació de tot el complex hospitalari que està previst que finalitzi el 2028, amb un cost total de 270 milions d'euros.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assistit aquest dimecres a la presentació del projecte i ha destacat que aquest edifici s'ha dissenyat "pensant en una visió diferent", amb una nova mirada a l'atenció ambulatòria, i que aquest procés de renovació reflecteix "elements d'optimisme" per avançar al nou Vall d'Hebron. Per la seva banda, Mari Àngels Barba, directora d’Infermeria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha subratllat que els canvis en el model d’atenció que propiciarà el nou edifici de Vall d’Hebron suposen una "oportunitat de treball en equip interdisciplinari, acompanyat d’una intensificació del rol de les infermeres a les consultes per tal de donar resposta a les necessitats assistencials actuals dels i les pacients”.

vall hebron nou edifici
L’edifici d’atenció ambulatòria Vall d’Hebron permetrà atendre un milió de pacients cada any / Foto: Vall d'Hebron

Un edifici modern pensat per al futur i per a les persones

L’espai urbà connectarà de forma directa i accessible amb el nou edifici i la resta del Campus Vall d’Hebron. Es tractarà d’una nau diàfana sense pilars, flexible i adaptable que podrà canviar, créixer i adaptar-se en el futur”, explica l'arquitecte Diego Nakamatsu, responsable del nou edifici. Les consultes externes, gabinets d’exploració i hospitals de dia es plantegen amb amplis espais, autèntiques places d’espera amb llum i ventilació natural i amb vistes al mar i a Barcelona. Els grans patis bioclimàtics permetran l’entrada de llum natural. Les mesures de producció i d’estalvi d’energia aplicades a l’edifici segueixen el model d’arquitectura sostenible, verda, conscient i respectuosa.

Les consultes es distribuiran al voltant de grans vestíbuls i cadascuna disposarà d’un back office, un espai multidisciplinari pensat per facilitar l’accés directe a la consulta de professionals de diferents especialitats, que són els que es desplacen, sense necessitat que el pacient que requereix la seva atenció es mogui. Les noves consultes estan orientades a facilitar un canvi de model assistencial, dirigit a promoure que els pacients que necessiten un abordatge multidisciplinari per part de diferents equips sanitaris puguin ser atesos en una mateixa jornada. Aquest abordatge, més per problemes de salut que per especialitats, situa el pacient al centre i fa que els professionals sanitaris s’adaptin a les seves necessitats, més que el pacient al funcionament de la institució sanitària de la qual requereix atenció.