L'Hospital de la Vall d'Hebron ha tractat el primer pacient de càncer amb una teràpia cel·lular pròpia, la qual es basa en cèl·lules TIL, limfòcits (cèl·lules immunitàries) que es troben de manera natural als tumors. Es tracta d'una teràpia que ha estat desenvolupada íntegrament pel Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) que consisteix a extreure limfòcits per a reactivar la seva funcionalitat i expandir-los fora del cos, és a dir, al laboratori, per després tornar-los a administrar al pacient. De manera que les mateixes cèl·lules del pacient combaten el tumor, segons recull l'ACN. 

 "Es tracta de crear un exèrcit de cèl·lules del mateix pacient que ens ajudi a atacar de manera més eficaç el tumor", ha explicat Elena Garralda, directora de la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular contra el Càncer (UITM)–CaixaResearch. Els limfòcits es troben al tumor, però en moltes ocasions són poc actius o hi ha pocs de manera que no poden eliminar de forma efectiva el tumor. El que s'aconsegueix amb aquest tractament és extreure algunes d'aquestes cèl·lules reactivar-les i expandir-les per després tornar a administrar-les al pacient amb l'objectiu de reforçar el seu sistema immunitari perquè pugui atacar el càncer amb major eficàcia.

Per les característiques pròpies del sistema immunitari, la preparació d'aquest tractament es fa de manera personalitzada, per a cada pacient, i passa com a mínim un mes i mig des que s'obté la biòpsia tumoral a partir de la qual s'obtenen els TIL del pacient candidat fins que aquest rep el seu tractament."És el temps que fa falta per poder expandir una quantitat suficient al laboratori per poder administrar-se-les de nou al pacient. Durant aquest període el pacient segueix amb el seu tractament habitual i al moment en què aquest deixa de respondre, és quan procedim a la infusió de les cèl·lules TIL, ja prèviament preparades", ha exposat Garralda.

Vall d'Hebron i altres hospitals

La posada en practica d'aquesta teràpia pròpia basada en cèl·lules TIL situa a la Vall d'Hebron amb altres hospitals del món capaços de desenvolupar medicaments propis o acadèmics de teràpia avançada (ATMP) per administrar-los als pacients. La doctora Alena Gros, cap del Grup d'Immunoteràpia i Immunologia de VHIO, ha assegurat que és el primer pas d'un camí que serà "llarg" perquè no tots els pacients respondran a la teràpia. Tot i això, espera que la teràpia permeti avançar cap a una medicina personalitzada contra el càncer. 

Actualment, estan aplicant la teràpia amb TIL institucions acadèmiques capdavanteres al món com el National Cancer Institute o l'MD Anderson Cancer Center, tots dos als EUA; l'Herlev Hospital a Suècia, el National Cancer Institute (NKI) d'Holanda, el Sheba Medical Center a Israel o el Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (CHUV) a Suïssa. A l'Estat espanyol hi ha alguns productes comercials en assajos clínics que fan servir aquesta teràpia i en algun cas de productes acadèmics.