Les explicacions que han donat aquest matí els responsables de la Junta Constructora de la Sagrada Família per la paralització de les negociacions amb els afectats per l’eventual construcció d’una escalinata d’accés al temple pel carrer Mallorca que suposaria l’expropiació i enderroc dels habitatges més propers no han agradat als veïns afectats, que el passat mes de juny ja van criticar l’Ajuntament de Barcelona per la paralització d’una taula de treball que només s’ha reunit un cop, l’any 2020. “Si tenen tantes ganes de negociar, seguin a negociar amb nosaltres”, han reaccionat des de l’Associació d’Afectats per la construcció de la Sagrada Família.

Aquest dijous al matí, en el marc de la presentació de les novetats del temple expiatori per als propers mesos, entre les quals destaca l’acabament de les torres dels evangelistes Marc i Lluc a finals d’aquest 2022, el director general de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Xavier Martínez, ha atribuït la paralització de les negociacions al govern municipal, tot assenyalant que després d’una primera reunió a tres bandes -Ajuntament, entitats veïnals i Junta Constructora- a principis del 2020, “la pandèmia va truncar la taula de treball”, per això ha conclòs que estan “a l’espera que l’Ajuntament ens torni a convocar”.

En declaracions a elNacional.cat, Salvador Barroso, president de l’Associació d’Afectats per la construcció de la Sagrada Família, ha mostrat la seva disconformitat amb el posicionament de Martínez i li ha recordat que tot i que l’Ajuntament de Barcelona “té l’última paraula”, si la voluntat de la Junta és negociar la resolució del conflicte pot “seure a negociar amb nosaltres, que al final som els que hem d’arribar a un acord”. De fet, Barrosso recorda que la Sagrada Família és “un privat” i com a tal pot negociar amb les entitats veïnals, encara que l’acord final l’hagi de “validar” l’ajuntament.

“Mai s’han volgut asseure amb nosaltres”

La Junta Constructora mai ha volgut asseure’s amb l’Associació d’Afectats”, recorda Barroso, -ni tampoc amb l’altra entitat implicada, l’Associació de Veïns de la Sagrada Família-, i per això els acusa de mantenir “una actitud de supèrbia”. Barroso, que nega que el projecte d’escalinata es pugui atribuir a Antoni Gaudí, ha acusat la Junta Constructora de “no voler asseure’s amb ningú si no és sota el paraigua de l’Ajuntament”, i per això ha lamentat que a hores d’ara “no hi hagi cap reunió convocada”, raó per la qual no descarten fer una nova crida d’atenció com la que van fer el passat mes de juny.

En tot cas, els afectats mostren la seva disponibilitat a negociar directament amb la Junta Constructora, però assenyalen també la poca disposició del consistori, i més pocs mesos abans de les eleccions. “Aquest tema és una patata calenta per l’ajuntament”, afegeix. Ara bé, els afectats assenyalen que la Junta constructora continua “en els seus màxims posicionaments” que impliquen no renunciar a construir l’escalinata, i davant d’aquesta situació, els veïns també defensaran els seus.