Les bones perspectives d’ingressos han permès revitalitzar les obres de la Sagrada Família, tot i que encara no hi ha una data clara de finalització del temple expiatori. Ara bé, encara que aquest mateix 2022 es culminin dues torres, les corresponents als evangelistes Marc i Lluc i l’any vinent les altres dues, les dedicades a Joan i Mateu, i es pugui avançar en la torre de Jesús, encara queden altres parts de la basílica pendents de finalitzar, fet al que cal afegir que ja es comença a treballar en la rehabilitació de la façana del Naixement, la que va aixecar Gaudí i és, per tant, la part més antiga del temple.

Què queda pendent per acabar la Sagrada Família? Segons ha explicat aquest dijous l’arquitecte director del temple, Jordi Faulí, encara hi ha molta feina per fer. D’una banda, finalitzar les torres dels quatre evangelistes, que es donaran per acabades el 2023. De l’altra, la torre de Jesús, que serà no només la més alta de la basílica, sinó la construcció de més altura de tota la ciutat, superant les torres olímpiques, actualment els edificis més alts de Barcelona, amb 154 metres. A hores d'ara, aquesta torre s’eleva a 126 metres i el 2023 s’espera arribar als 144. Amb tot, encara quedarà pendent la part final, que inclourà una creu de quatre braços de 17 metres d’altura i que hauria d’estar acabada el 2026 i, fins i tot si es pot, el 2025.

Capelles, claustres i el baptisteri

Ara bé, encara que es culmini el tronc central de les torres, encara quedarà feina per fer, de manera que les obres podran allargar-se fins al 2030 o potser encara més enllà. Menys visible que les torres, s’ha començat a treballar en la capella de l’Assumpta, que se situa a la façana de l’absis al carrer Provença. Les obres es van iniciar al maig, i es preveu que tingui un cimbori de 30 metres d’altura. Annexos a la capella hi haurà quatre petits claustres, que també estan pendents de construcció. A més, ja es treballa en els fonaments del futur Baptisteri, que quedarà a la dreta de la façana de la Glòria.

sagrada familia tetramorfs caps animals / Foto: Montse Giralt
L'espai ocupat ara pels grans caps del lleó i el bou està destinat a la Sagristia / Foto: Montse Giralt

A més, està pendent reprendre els treballs de les cobertes, tant les laterals com la de la nau central i tota la part més espinosa, la de la façana de la Glòria, la que dona al carrer Mallorca i que és conflictiva en la part dels accessos perquè podrien afectar part dels veïns que viuen just al davant. Amb tot, el director general de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Xavier Martínez, ha recordat un cop més que el temple té “llicència per construir tot el que hi ha des del límit del solar en vertical”, és a dir, la façana i les quatre torres completes, a més de l’esmentat baptisteri, situat a l’esquerra i la capella de la Penitència, a la dreta de l’entrada principal, quedant pendent, això sí, resoldre els accessos, o “el nàrtex que Gaudí va preveure”, segons definició de Faulí.

La Sagristia quedarà pel final

La part que s’endarrerirà més, “per qüestions logístiques”, serà la de la Sagristia, ja que s’ubicarà a la part que s’utilitza actualment com a entrada de materials, a la cantonada dels carrers Marina i Provença i on es poden veure els caps del lleó i el bou que coronaran, respectivament, les torres dels evangelistes Marc i Lluc. I encara més, quan tot això estigui enllestit, quedarà pendent finalitzar els soterranis i els accessos, entre els quals es preveu una entrada directa des del Metro. En tot cas, encara diversos anys d’obres dels quals la Junta constructora no s’atreveix a concretar data de finalització.

Imatge principal: Jordi Faulí, arquitecte director de la Sagrada Família, mostra la figura de l'hiperboloide, força present a la Sagrada Família / Foto: Montse Giralt