En el marc de la mobilitat en transport públic a Barcelona, la futura entrada en servei del recorregut integral de les línies L9 i L10 de la xarxa de Metro i l’obertura de totes les estacions previstes suposarà un punt d’inflexió que tindrà efectes tant a la ciutat de Barcelona com l’Àrea Metropolitana. Cal tenir en compte que aquestes línies bessones, amb un tronc central comú a les dues línies i ramals diferents en cada extrem, tot i acumular dècades d’endarreriment -les previsions inicials eren les d’obrir les dues línies entre els anys 2004 i 2007- suposaran un augment molt significatiu de la xarxa de Metro per absorbir una demanda que no ha deixat de créixer al llarg dels últims anys.

Les xifres d’aquesta doble línia són prou significatives: 50 estacions en total, 17 intercanviadors i 48 quilòmetres de longitud, de les quals ja estan en servei 35 estacions i 38 quilòmetres, 35 en túnel i 3 en viaducte. Més significativa encara és la previsió de la demanda, ja que es preveu passar dels 27 milions de viatgers anuals actuals a 113 milions anuals, és a dir, una mica més de quatre vegades la xifra actual. De fet, un cop oberta íntegrament, Barcelona disposarà d’un tercer corredor de Metro entre el Llobregat i el Besòs, que servirà precisament per descongestionar les línies més utilitzades actualment, l’L1 i l’L5, que ja estan al límit de la seva capacitat, i reduir en més de 8.000 els vehicles que travessen la ciutat cada dia.

En tot cas, es tracta d’una obra complexa, que a més ha patit aturades que s’han allargat en alguns casos més d’una dècada i que encara no té data definitiva de finalització, ja que la prevista fa pocs anys, quan es preveia l’obertura completa el 2029, va quedar descartada un cop la tuneladora va quedar aturada a l’estació de Mandri, pendent d’un canvi de capçal que obligava a tenir-la inactiva per catorze mesos. La darrera actualització del calendari confirma l’obertura de quatre estacions el 2027 i la previsió d’arrencar novament la tuneladora aquesta mateixa tardor. Un cop amb la tuneladora en marxa es preveu un mínim d’un any per arribar a Lesseps i enllestir la perforació. A partir d’aquí serà quan es podrà perfilar un calendari més concret de finalització que, en tot cas, serà ja en la propera dècada

Què està enllestit?

Pel que fa a la part en servei de les Línies 9 i 10, totes dues tenen en funcionament els ramals Nord i Sud. Pel que fa a la banda nord o Besòs, ja hi ha 12 estacions en servei entre La Sagrera i Can Zam (L9) i Gorg (L10), que conformen en total 11 quilòmetres i que traslladen 11 milions de persones l’any.  En l’altre extrem de la metròpoli, el costat sud o Llobregat comprèn 23 estacions entre Zona Universitària i Aeroport T1 (L9) i entre Collblanc i Zal/Riu Vell (L10), que fan 27 quilòmetres i donen servei a 16 milions d’usuaris anuals. En total, doncs, l’ús actual de les dues línies és de 27 milions de persones l’any.

Cronologia de les inauguracions:

Pel que fa a la part ja en servei, aquesta ha estat la cronologia d’inauguracions

  • 2009: L9 Nord Can Zam-Can Peixauet
  • 2010: L9 Nord Can Peixauet-La Sagrera i entrada en servei de l’estació Santa Rosa - L10 Nord Gorg-La Sagrera
  • 2016: L9 Sud Zona Universitària-Aeroport T1
  • 2018: L10 Sud Collblanc-Foc
  • 2020: L10 Sud Foc-Zona Franca
  • 2021: Zona Franca-Zal|Riu Vell

Què queda per fer?

Amb 35 estacions en servei actualment, encara en queden 15 per obrir, algunes de les quals en els trams ja en funcionament, com Sagrera - TAV, Motors i Camp Nou entre d’altres, però la majoria són al tronc central que ha d’unir les estacions de Zona Universitària i La Sagrera passant per les futures estacions de Campus Nord, Manuel Girona, Sarrià, Mandri, El Putxet, Lesseps, Sanllehy, Guinardó | Hospital de Sant Pau i Plaça Maragall. En concret queden doncs 15 estacions pendents i un túnel d’uns 9 quilòmetres, dels quals hi ha construïts 7,8 quilòmetres i pendents 1,6 km. A més, també està pendent un viaducte d’1,1 km per fer arribar l’L10 fins a l’estació de Polígon Pratenc.

Com quedarà un cop completada tota l’obra?

Quan les dues línies estiguin completament acabades el resultat serà un complex ferroviari de 48 quilòmetres de longitud, amb 50 estacions i 17 intercanviadors, dels quals l’L9 suposarà 38 km i 37 estacions i l’L10, 26 km i 31 estacions. Totes dues línies tenen un tram comú, entre Can Tries | Gornal i Bon Pastor, de 16 km. Ara bé, la finalització del tronc central suposarà també un salt en la demanda que absorbiran aquestes línies, passant dels 27 milions d’usuaris anuals a 113, és a dir, es preveu multiplicar per quatre l’ús, amb un impacte previst en xifres com 8.130 vehicles eliminats de la xarxa; la reducció de 21 milions de quilòmetres recorreguts per vehicles a l’any; l’estalvi de 8,3 milions d’hores anuals, i l’estalvi de 5.100 tones de CO₂ anuals.

En quin estat estan les obres?

Les obres en el tronc central inclouen encara un tram pendent de perforar entre les estacions de Mandri i Lesseps, d’1,6 quilòmetres, mentre que els extrems d’aquest tronc central, Zona Universitària - Mandri per una banda, i Lesseps - La Sagrera per l’altra, ja estan perforats. Un cop completat el túnel cal fer la llosa intermèdia, que permet dividir el túnel en dues meitats horitzontals, per on passen els combois en les dues direccions. Aquesta llosa està ja construïda en el tram entre Guinardó | Hospital de Sant Pau i Sagrera-Tav, així com en una part del recorregut entre Lesseps i Sanllehy i Zona Universitària i Campus Nord, però està pendent íntegrament entre Campus Nord i Mandri, a més del tram on encara cal tunelar entre Mandri i Lesseps.

Àmbit d'obres a la futura estació de Plaça Maragall / Foto: Carlos Baglietto
Túnel en obres de l'estació de Plaça Maragall / Foto: Carlos Baglietto
El pou de l'estació de Plaça Maragall vist des de baix / Foto: Carlos Baglietto

Pel que fa a l’obra civil de les estacions, que inclou els accessos, les connexions amb el túnel i principalment, els pous, i que un cop enllestides encara quedaran pendents dels acabats, estan en aquesta situació: La Sagrera-TAV (100%); La Sagrera (100%); Plaça Maragall (98%); Guinardó | Hospital de Sant Pau (95%); Sanllehy (42%); Lesseps (92%); El Putxet (18%); Mandri (80%); Sarrià (60%); Campus Nord (6%), i Camp Nou (75%), mentre que l’estació de Manuel Girona encara està per començar. A més, fora del tronc central, l’estació de Motors està construïda en un 10%. 

Properes inauguracions, el 2027

A causa de l’aturada de la tuneladora i amb aquesta situació de les obres, ara ja fa un any es van desestimar els plans d’entrada en servei progressiu de les estacions entre 2026 i 2029 i únicament hi ha sobre la taula la data de finals del 2027, any en que entraran en servei quatre estacions, les de Guinardó | Hospital de Sant Pau, Plaça Maragall, La Sagrera -on actualment l’L9/L10 utilitza la futura estació de l’L4- i Sagrera TAV, que obrirà encara que no s’hagi acabat la construcció de l’estació de Rodalies i AVE, també en construcció.

 

Intercanviadors avui, demà, i demà passat 

Pel que fa als intercanviadors, que són una peça clau de la intermodalitat, cal tenir que als ja en servei: Aeroport T2 (Renfe-Aeroport); El Prat Estació (Rodalies); Europa | Fira i Ciutat de la Justícia (línies del Llobregat i L8 d’FGC); Torrassa (L1); Collblanc (L5); Zona Universitària (L1); La Sagrera (Rodalies, L1 i L5); Fondo (L1), i Gorg (L2), cal sumar els previstos al tronc central: Sarrià (línies del Vallès, L6 i L12 d’FGC); Putxet (L7 d’FGC); Lesseps (L3), i Guinardó | Hospital de Sant Pau (L4), però també els previstos per a més endavant, quan acabin altres obres d’infraestructures ja en execució com Sagrera-TAV (Rodalies i AVE), o previstes a llarg termini com l’arribada de l’L2 a Foc i Fira i l’L4 a Sagrera-Tav i La Sagrera. A més, no s’ha de descartar la possibilitat de connectar amb serveis AVE a El Prat Estació a banda de connectar amb els futurs trens d’FGC a l’aeroport a les estacions de les dues terminals així com la mateixa connexió amb l’Aeroport del Prat. 

Una línia metropolitana

A més, cal tenir en compte que a banda de connectar l’Aeroport del Prat amb Barcelona -a l’espera d’una alternativa més directa i connectada amb el centre que arribarà molt més endavant amb el perllongament de l’L2- l’L9/L10 és una doble línia en clau metropolitana, que connecta cinc municipis, els del Prat de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Badalona.

El futur del Metro no acaba aquí

Finalment, el futur de la xarxa de Metro no acabarà pas amb la finalització del tronc central de l'L9/L10, ja que estan en marxa altres obres i projectes. En execució hi ha el perllongament d'FGC entre les estacions d'Plaça Espanya i Gràcia, que hauria d'estar acabat a finals d'aquesta dècada, mentre que en projecte, alguns ja esmentats més amunt, hi ha totes aquestes previsions a llarg termini:

  • L1 de Fondo-Estació Badalona, amb parades intermèdies a Montigalà; Lloreda | Sant Crist; Bufalà i Badalona Pompeu Fabra (enllaç amb l'L2).
  • L1 Hospital de Bellvitge-El Prat Estació, sense parades intermèdies.
  • L2 Sant Antoni-Parc Logístic, amb parades intermèdies a Poble Sec (nou enllaç amb l'L3, ja que se suprimirà el tram fins a Paral·lel); MNAC; INEFC; Foc (enllaç amb l'L10); Fira (enllaç amb l'L9) i Parc Logístic (on els combois s'incorporarien a les vies de l'L9 fins a l'aeroport).

  • L3 Zona Universitària-Sant Feliu de Llobregat, amb parades intermèdies a Finestrelles | Sant Joan de Déu; Pont d’Esplugues; Sant Just Centre; Hospital Sant Joan Despí | TV3; Avinguda Barcelona; Sant Joan Despí; Torreblanca ; Pla del Vent i Sant Feliu.

  • L3 Trinitat Nova - Trinitat Vella, sense parades intermèdies.

  • L4 La Pau-La Sagrera, amb estacions intermèdies a Santander i Sagrera-TAV. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!