Preguntes sense respostes. Aquest divendres al matí s'han sumat a la concentració més treballadors a les protestes contra el concurs del Nitbus i el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, s'hi ha afegit a migdia.

A l'empresa d'autobusos Transports Urbans i Serveis Generals, Societat Anònima Laboral (Tusgsal) de Badalona, no saben per què l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) tira endavant el concurs si ho poden tombar els tribunals per manca d'un requisit obligat per la UE. "Hi ha un informe tan contundent que diu que és nul de ple dret" ha assegurat el secretari de la secció sindical d'UGT-Tusgsal, Juan Guerrero, aquest matí.

El sindicalista ha recordat que ERC, PSC i Entesa tenen un acord de governabilitat en el ple de l'AMB amb potestat per no fer cas omís de l'informe. L'empresa badalonina reclama un nou concurs entre totes les companyies que es vulguin presentar i que "s'ho emporti el millor postor".

Tres treballadors de Tusgsal, els tres militants del PSC i afiliats a la UGT, es van tancar aquest dijous a la tarda a la seu del partit, al carrer Nicaragua de Barcelona, per protestar contra el tràmit l’adjudicació del Nitbusel servei nocturn de bus de l'àrea metropolitana. També hi era present el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros.

AMP

La causa de la protesta és que l'(AMB) ha decidit tirar endavant el concurs, malgrat que un informe de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de la Generalitat encarregat per la presidenta de l’AMB, Ada Colau, considera que el concurs és "nul de ple dret" per incompliment del Reglament 1370/2007, que obliga a publicar els concursos al diari oficial de la Unió Europea un any abans.

Tot i així, l’adjudicació no s’ha aturat. L'informe, de 17 pàgines, es va fer públic el 28 de juliol:

Juan Guerrero ha explicat que per aquest motiu ja s'han anul·lat concursos semblants a Saragossa, Toledo, Castro Urdiales o Terrassa. En aquest cas, Tusgsal, que és la concessionària del servei des del 1991, concorre amb la multinacional britànica ALSA. L'empresa badalonina, propietat dels seus treballadors, gestiona 29 línies diürnes al Barcelonès Nord i 17 nocturnes a tota l'àrea metropolitana.

Els treballadors demanen que l'AMB segueixi l'esmentat dictamen i anul·li el concurs. "Aquest concurs ha patit incidències des de l'inici, ara fa dos anys", ha reblat el sindicalista. Els tres treballadors de Tusgsal, Guerrero entre ells, han amenaçat de començar una vaga de fam aquest divendres si la seva protesta no és atesa.

Incertesa

La decisió del plenari és incerta, perquè aquest dijous els grups polítics presents a l'AMB han fet moltes reserves de vot, és a dir, que han evitat pronunciar-se a l'avançada com és costum en aquest organisme.

La raó de concentrar-se davant la seu del PSC és que pertanyen a aquest partit 33 dels 90 membres del ple de l'AMB, que dimarts que ve decidirà sobre l'adjudicació. "La majoria de nosaltres som afiliats al PSC i aquí ens trobem com a casa", ha dit un dels concentrats.

Camil Ros ha dit que la UGT de Catalunya ha enviat una comunicació a tots els partits representats a l'AMB "demanant que es repeteixi el concurs per què tal és la millor opció per garantitzar la llibertat de mercat i la lliure competència. Fins dimarts tenen temps de decidir".