Esquerra Republicana guanyaria a hores d’ara les eleccions municipals de Barcelona. I ho faria amb escreix. Així ho assegura una enquesta elaborada per Electomanía que publica aquest diumenge el mitjà digital Metrópoli Abierta. Segons la consulta, Ernest Maragall es convertiria en el guanyador dels comicis barcelonins sense gaire dificultat, ja que la seva formació obtindria 12 regidors (23,5% dels vots). Al seu darrere s’hi situarien Ada Colau i Jaume Collboni amb 10 regidors cadascun (20,5% per a Barcelona En Comú i 20,2% pel PSC).

A molta més distància -en quarta posició- s’hi situa Junts per Catalunya, que amb el 10,1% dels vots obtindria 5 regidors al consistori. Cal tenir en compte, però, que encara plana el dubte sobre qui serà definitivament l’alcaldable per Barcelona del partit de Laura Borràs, Jordi Turull i Carles Puigdemont. El nom que apareix en gairebé totes les travesses és el de l’exalcalde Xavier Trias, però això encara no està confirmat. Tot i no tenir encara candidat, aquesta enquesta li dona a Junts el mateix nombre de regidors que va obtenir el 2019 de la mà de l’exconseller i llavors pres polític Joaquim Forn i de l’exconsellera Elsa Artadi.

Per darrere de Junts per Catalunya se situen en aquesta enquesta dos partits que obtindrien 2 regidors. Es tracta del PP (5,3% dels vots) i Ciutadans (5,1%). La CUP tornaria a quedar-se fora de l’ajuntament de Barcelona perquè no aconseguiria col·locar-hi cap regidor anticapitalista (4,1% dels vots). L’enquesta també pronostica que els plans de l’expresident del Barça Sandro Rosell per entrar dins del Consistori serien en va, així com els de Valents, Vox i Centrem.

Possibles pactes a Barcelona segons els resultats de l’enquesta

Qui sortiria més perjudicat si aquest pronòstic es fes real seria l’actual alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau. Tot i perdre-les, en les anteriors eleccions Barcelona en Comú va empatar a nombre de regidors amb Esquerra Republicana, però un pacte amb PSC i els vots antiindependentistes de Manuel Valls van fer que Colau es mantingués al poder. Sense l’ex-primer ministre francès a l’Ajuntament, i amb una suma amb els socialistes que no supera la majoria absoluta, l’actual alcaldessa tindria més dificultats per imposar-se a la victòria de Maragall.

Esquerra Republicana sortiria victoriosa d’aquestes eleccions, en comparació amb els darrers comicis. Ara bé, tot i que Ernest Maragall milloraria en dos regidors respecte dels resultats anteriors, el suport de Junts per Catalunya no seria suficient per convertir-se en batlle de la capital catalana si les formacions de Colau i Collboni s'alien amb Ciutadans per formar una majoria absoluta alternativa a la victòria de Maragall.