L’Ajuntament de Barcelona ha concedit a l’empresa Proxima Serveis Funeraris la llicència per a construir un tanatori a Sants, en l’edifici que antigament va ser la fàbrica Germans Climent, al carrer Comtes de Bell-lloc, a tocar de l'estació de tren de Sants, i que posteriorment es va convertir en el Happy Park, el primer xiquiparc de Barcelona. Segons ha confirmat l’empresa de serveis funeraris, la intenció és començar les obres pràcticament de manera immediata, el mes de gener del 2022, amb la previsió d’iniciar l’activitat a finals del mateix any.

El nou tanatori disposarà de quatre sales de vetlla i una àmplia capella de doble altura, gràcies a un projecte arquitectònic desenvolupat pel despatx MIRAG Arquitectura, que inclou la recuperació i rehabilitació de l’edifici, que està catalogat com a patrimoni cultural de la ciutat. Per això, la intervenció es farà en coordinació amb el Departament de Patrimoni Històrico de la Ciutat de Barcelona, que vetllarà per recuperar el protagonisme dels elements més singulars d’aquesta nau industrial modernista, dissenyada per l’arquitecte Modest Feu i Estrada i construïda el 1925

La llicència ha arribat després que s’aprovés un pla especial de canvi urbanístic el juliol del 2020 i el projecte inclou que Proxima aporti els recursos econòmics per a la reurbanització de l’entorn. 

Un projecte qüestionat al barri

Amb tot, la conversió de l’antic Happy Park en un tanatori ja va aixecar polseguera entre els veïns del barri a partir del novembre del 2019, quan el xiquiparc, que va obrir el 1994 i es va convertir en el primer parc de boles de la ciutat, va abaixar la persiana en no poder assumir una pujada de lloguer i es va començar a estudiar la possibilitat d’utilitzar l’espai com a tanatori.

Segons va recollir en el seu moment elNacional.cat, la previsió que aquell espai dedicat a l’oci infantil es convertís en un tanatori -en principi hi optava l’empresa Funerària San Ricardo- va causar controvèrsia al barri, amb protestes veïnals per mostrar la seva disconformitat. Sota el lema "Stop Tanatori" es va iniciar una recollida de signatures, celebració de reunions i el llançament d’un manifest detallant les raons per les quals s'oposaven al projecte.  

Una de les veus que es va significar en contra del tanatori va ser la de Josep Maria Domingo, president del Centre Social de Sants, que el febrer del 2020 va criticar que es volgués emplaçar un tanatori “en una zona com el barri de Sants, amb carrers estrets, no podrà aguantar l’elevada mobilitat que generen els equipaments, amb moviments constants de cotxes fúnebres i dels familiars dels difunts”.

 

Imatge principal: Façana de l'antic Happy Parc, futur tanatori / Clip Media