El Happy Parc de Sants fou el primer parc de boles en aixecar la persiana a la ciutat de Barcelona l’any 1994. Ubicat a l'antiga fàbrica dels germans Climent del carrer Comtes de Bell-lloc, el parc infantil ha brindat diversió tant als més petits com als més grans. Ara aquest històric espai infantil ha fet un gir de 180 graus i passarà a acollir sales de vetlla amb la Funerària San Ricardo al capdavant. Però aquest canvi ha estat una gran i desagradable sorpresa pel veïnat, a qui no ha agradat gens la noticia i han pres mesures per mostrar la seva disconformitat.

"Va ser el primer parc que hi va haver a la ciutat, han passat molts nanos que s'ho han passat molt bé i és una activitat que estimula la psicomotricitat” assenyala el gerent del negoci, Josep Pinyol. I afegeix: “Quan vam llogar l’edifici estava totalment destruït, fins i tot hi ha via un entresolat que vam haver de tirar per poder posar totes les piscines de pilotes i tobogans i tots els serveis”, explica Pinyol. Però el novembre del 2019, 25 anys després de la seva obertura i amb una llarga història a la motxilla, el xiquiparc abaixava les persianes per acomiadar-se del barri.

interior happy parc acn

L’interior del Happy Parc a l'octubre del 2019 / ACN

Un lloguer inabastable

“Sempre hem mantingut molt bona relació amb el propietari però ens va proposar un augment inassumible” assegura Pinyol. Abans de la proposta, el Happy Parc pagava 4.800 euros al mes pel lloguer de la nau, però el contracte va acabar el passat 30 de novembre i si el negoci volia seguir endavant calia pagar 15.000 euros mensuals. “No podíem triplicar el preu de l’entrada als infants”, justifica el gerent.

“Al principi pagàvem unes 400.000 pessetes al mes (uns 2.400 euros) i cada any s’ha anat revalorant fins al preu actual”. L’entrada al parc costava abans 500 pessetes (uns tres euros) per una hora de joc, mentre que ara l’entrada ja havia augmentat fins els 5,5 euros. Pinyol sempre ha tingut clar que era impossible afrontar un lloguer que “a la llarga obligaria a tancar” perquè no permetria un negoci sostenible.

En un principi el Happy Parc va fer una contraoferta amb l’esperança d’arribar a un acord. “No dic que no valgui el que demanen, però no és un lloguer barat”. De fet, abaixar la persiana del local suposava l’acomiadament de 14 empleats. Amb la contraoferta declinada, finalment un burofax avisava al parc que havien d’abandonar el local a finals de novembre. Acabat el mes, el local es posava en lloguer per “més d’un 300%” del que Pinyol pagava.

happy parc interior

El Happy Parc / happyparc.com 

De Happy Parc a velatori

Davant del local per omplir, l'ajuntament de Barcelona va atorgar una llicència a la Funerària Sant Ricardo per instal·lar un nou tanatori a l’edifici. El passat 2017 el consistori va eliminar l’ordenança de serveis funeraris a la ciutat per fer més fàcil l’entrada de nous operadors. Ara, fonts municipals apunten que “es tracta d’un procés administratiu reglat que ja contempla criteris per a la ubicació” i que compleix amb la normativa vigent. 

L’Ajuntament va contactar amb el propietari per fer-li arribar la preocupació que tanqués “un negoci que complia una funció social al barri”. Però el propietari ja s’havia compromès amb un nou llogater i assegura que no contemplava renovar el contracte amb Happy Parc, quelcom que el consistori veu com “una conseqüència de la desregulació del mercat immobiliari”.

Sant Ricardo ha fet tot el procediment i compleix els requisits i les condicions establertes a l'ordenança de serveis funeraris per instal·lar-hi el tanatori. La funerària es va crear el 2018 per la família Almirall Bellido, propietaris també de la immobiliària Almirall Lluch. Així, San Ricardo preveu convertir completament la nau en un equipament funerari de dues plantes amb quatre sales de vetlla.

Els veïns, en contra

Però el tema ha despertat una forta polèmica al barri de Sants. L’obertura del tanatori no ha agradat gens als veïns; així, sota el lema "Stop Tanatori", han iniciat una recollida de signatures, celebració de reunions i llançaments d’un manifest detallant les raons per les quals s'oposen al projecte.  

El president del Centre Social de Sants, Josep Maria Domingo, critica l’emplaçament: “una zona com el barri de Sants, amb carrers estrets, no podrà aguantar l’elevada mobilitat que generen els equipaments, amb moviments constants de cotxes fúnebres i dels familiars dels difunts”, es queixa.

 

happypparc

El Happy Parc / happyparc.com 

Per la seva banda, veïnes com la Gemma Serra asseguren que “Sants és una zona amb una mobilitat molt esgotada i que hauria de ser coherent, a més a més, amb els plans de no contaminació i pacificació de carrers”. Un altre veí, J. Martín, té clar que no vol el tanatori: “El barri està en lluita per impedir que s’acabi construint, no el volem ni aquí ni a cap zona residencial de la ciutat”, insisteix.

A més a més, els veïns consideren que "la convivència veïnal es veurà afectada a causa de l'augment de la població itinerant". Apunten que fins i tot podria afectar el normal funcionament de les festes que es celebren a Sants. Entre altres coses, detallen que "a ningú li agrada veure passar, a deu metres de la finestra, tots els dies de l'any i de forma continuada, persones de dol i vehicles funeraris en comitiva", i animen a trobar un lloc adient per la instal·lació del tanatori.

Les primeres protestes

Els veïns estan preparats. La zona va viure dilluns a la nit la primera cassolada veïnal, seguida d’una col·locació de pancartes als balcons i el marcatge amb esprai de la vorera davant la porta de Germans Climent, l'antiga fàbrica modernista on es construirà la vetlla. A més a més, els veïns van aprofitar per redactar un primer manifest en contra del projecte.

El text desenvolupa diversos punts pels quals els veïns s’oposen a la instal·lació. El primer és el “gran impacte social, emocional i arquitectònic” del futur equipament del carrer de l’edifici i es recalca que està situat en zona escolar i que per tant "entra en contradicció amb el pla municipal d'estratègia Protegim les Escoles".

Però n’hi ha més. Els veïns subratllen el "gran impacte mediambiental" per l'elevat volum de vehicles privats que acudiran a al tanatori. També les afectacions "sobre la vida del barri", inclòs el tràfic de persones i l'econòmic, a més de les conseqüències sobre la festa major, que se celebra, entre d'altres, al carrer Comtes de Bell-lloc.

A dia d’avui més de 3.500 persones han signat la petició per aturar el projecte de la Funerària San Ricardo a change.org. “La solució és simple, demanem un canvi d’ubicació pel tanatori fora del nucli urbà i que estigui adaptat a les seves necessitats”, reclamen els promotors de la iniciativa al portal.