No ha passat ni una setmana des que dijous passat i de manera conjunta, els dos socis de govern a l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona en Comú i el PSC, van presentar el projecte de nou pla d’usos de l’Eixample, que principalment, marcava una limitació de la restauració al districte en dos nivells, d’una banda, els carrers pacificats o en vies de pacificació, i de l’altra, la resta de carrers. Aquest dimarts però, poc abans de debatre el pla d’usos a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, el PSC s’ha plantat i ha anunciat que votaria en contra del pla d’usos, malgrat que va participar de manera activa en la seva presentació dijous passat.

A menys de cinc mesos de les eleccions municipals, les divergències entre els dos socis de govern afloren amb més evidència, i, de fet, ja van aparèixer en la presentació del pla d’usos, quan les explicacions que en el seu moment van donar les tinentes d’alcaldia Janet Sanz (BComú) i Laia Bonet (PSC) contenien diversos punts de controvèrsia, com ara el nombre màxim d’establiments de restauració, degustació, autoservei, discoteques i botigues de conveniència que es podrien arribar a crear amb el nou pla d’usos, on Sanz va apuntar que serien un miler, i Bonet va parlar de més de dues mil.

Onze carrers o una quarantena?

Cal recordar, així mateix, que el PSC ja es va desmarcar del pla d’usos en el seu projecte inicial presentat el març del 2022, però dijous passat semblava que s’havien llimat els punts de desavinença, però a l’hora de la veritat, no ha estat així, i el PSC es desmarca de BComú en aquesta qüestió. Segons ha explicat Laia Bonet minuts abans de l’inici de la comissióó, l’acord que havia desencallat el pla d’usos feia referència a restriccions més estrictes “en onze carrers”, entre els quals els Eixos Verds en construcció en aquests moments. “Vam poder arribar a un acord amb una doble regulació, més estricte als carrers amb risc de generar monocultiu, i més laxa a la resta”.

El fet, segons el PSC, és que aquest “acord d’onze carrers no s’ha traslladat a la documentació de l’acord final”, i apunta que la voluntat de BComú és fer extensives les restriccions “a una quarantena de carrers”, entre els quals hi hauria vies com Sepúlveda, Bailèn i Roger de Llúria. “Nosaltres hem parlat de carrers, no d’àmbits de regulació”, ha afegit Bonet, perquè precisament, segons ha defensat tot seguit Janet Sanz, el desacord bàsic es troba en el fet que BComú defensa que les restriccions més estrictes s’estenguin als àmbits de la superilla de Sant Antoni i del carrer Girona, que inclou carrers com Bailèn i el Passeig de Sant Joan.

"Trucades d'última hora"

De fet, segons Sanz, la presentació del pla d’usos de la setmana passada es va fer “amb termes molt clars” i ha defensat que sempre van estar inclosos els “àmbits de Sant Antoni i Girona” i ha retret als socialistes el “gir sobtat” dels socialistes, que ara “plantegen canvis en els termes de l’acord”. Sanz ha anat encara més enllà i ha apuntat que a cinc mesos de les eleccions, hi ha “hagut trucades d’última hora”, per part de “lobbys” que han comportat el canvi de posicionament socialista, i els ha instat a donar explicacions.

Poc més tard, i ja en comissió, el debat s’ha mantingut en els mateixos termes però amb un important vessant preelectoral. En tot cas, el projecte de pla d’usos de l’Eixample arribarà al plenari de final de mes però en aquest tràmit previ només ha comptat amb el vot a favor de Barcelona en Comú, mentre que PSC, Junts per Catalunya, Ciutadans, Prtit Popular, Valents i l regidora no adscrita hi han votat en contra i ERC ha fet reserva de vot, és a dir, es pronunciarà al ple del divendres 27.